Cum a ajuns Australia cel mai mare furnizor de litiu din lume?

26 11. 2022, 12:00
Sursa foto: Shutterstock

Pe măsură ce crește cererea de mașini electrice și de stocuri de energie regenerabilă, Australia se remarcă prin încercarea de a satisface majoritatea solicitărilor de litiu din întreaga lume. În vreme ce acest demers acoperă nevoia de combustibilii fosili, apare o altă întrebare: cum putem exploata litiul în mod sustenabil?

În mai puțin de doi ani, prețul pentru spodumen (litiu în formă brută, care poate fi rafinat și folosit ulterior la fabricarea laptopurilor, telefoanelor mobile și bateriilor) a crescut de mai bine de zece ori. Potrivit serviciului de informații Benchmark Mineral, materialul spodumen era vândut în luna octombrie cu aproape 5.000 de dolari tona – o creștere uriașă, de la 415 dolari, cât era în ianuarie 2021.

Iar până în anul 2040, Internațional Energy Agency se așteaptă ca cererea pentru litiu să fie de peste 40 de ori mai mare decât este în prezent, dacă planeta va îndeplini obiectivele de mediu stabilite prin Acordul de la Paris.

Statele lumii pornesc în goana după litiu

Acest aspect a creat rumoare în ce privește goana după litiu, iar Australia a încercat să-și păstreze statutul de cel mai mare furnizor de litiu din lume. Însă în acest context, pe măsură ce planeta procură acest metal pentru a ajuta la reducerea nivelului de carbon, cât de sustenabilă este extragerea de litiu?

În vreme ce Greenbushes este cea mai mare mină de extracție a litiului din Australia, contribuind cu 40% din totalul de 55.000 de tone obținut în întreaga țară sunt multe alte mine foarte aproape de această cifră. Toate aceste unități de extragere din Australia au făcut ca în statul să fie obținut jumătate din cantitatea de mineral din întreaga lume. Următorii din topul furnizorilor sunt Chile și China, care exploatează rocile „la saramură”.

„Dacă ne referim la extracția de litiu din piatră dură, impactul asupra mediului înconjurător este mai mult sau mai puțin același cu toate celelalte activități de extracție din mină. Cea la saramură este total diferită”, a spus Gavin Mudd, profesor la RMIT University și șeful Mineral Police Institute, organizație care monitorizează minele din Australia, potrivit BBC.

„Litiul este, de fapt, un mineral foarte comun. Poate fi găsit peste tot, dar istoric vorbind, nu ne-am gândit niciodată să îl extragem”, a mai explicat  acesta.

Rafinarea, mai dăunătoare decât extracția

Însă atunci când este menționat impactul asupra mediului în Australia, profesorul menționează că oamenii, de multe ori, confundă situația de aici cu ce se întâmplă în America de Sud. Iar diferența stă în geologia de la bază. În America, litiul este găsit la baza lacurilor sărate de la altitudini înalte, în vreme ce Australia are o structură geologică străveche.

Dar experții atrag atenția că procesul de rafinare este cel care creează un risc asupra mediului înconjurător. Motivul este acela că roca extrasă din adâncul australian trebuie să fie zdrobită și arsă pentru a produce spodumen. Rezultatul, care conține aproximativ 6% litiu, este trimis de la Australia în China (unde se rafinează aproximativ 60% din cantitatea de litiu în lume). Însă ca parte a efortului său de a diversifica lanțul de furnizare, statul australian lucrează pentru a construi o facilitate de rafinare locală.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O baterie litiu-ion modificată poate rezista în condiții de frig extrem

Prima baterie litiu-ion produsă de rivalul european al Tesla

Baterii litiu-ion capabile să fie încărcate în doar cinci minute, produse în premieră

Un nou tip de baterie litiu-ion ar putea revoluționa smartphone-urile, laptopurile sau mașinile electrice