Home » Știință » Un drog misterios și necunoscut a fost descoperit întâmplător în Australia

Un drog misterios și necunoscut a fost descoperit întâmplător în Australia

Un drog misterios și necunoscut a fost descoperit întâmplător în Australia
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.10.2022

Imaginați-vă că ați găsit o pungă mică de plastic care conține un amestec de cristale și pudră. Ar putea fi ketamină, dar cum aflăm exact ce este?

Acesta este un scenariu tipic pentru cei care lucrează la CanTEST – primul și singurul serviciu de verificare a drogurilor din Australia, cu sediul în Canberra.

Iar în acest caz, i-a determinat pe chimiști să descopere un drog care nu a mai fost văzut niciodată în Australia și care nu avea informații clinice asociate de nicăieri în lume.

Identificarea de noi substanțe psihoactive – droguri făcute să semene cu drogurile ilicite consacrate – reprezintă o provocare majoră atunci când se testează pastilele.

Testarea unei substanțe chimice ne oferă ,,amprenta” acesteia, care, probabil, se va potrivi cu una dintre miile stocate în bazele de date.

Dar ce se întâmplă atunci când amprenta nu se potrivește și am dat peste ,,substanța chimică X”?

Identificarea substanței ,,chimice X”

Patrick Yates, un doctorand de la Școala de Cercetare în Chimie a Universității Naționale Australiene, a trecut proba prin prima piesă de echipament, spectrometrul în infraroșu Fourier (FTIR) – folosit de multe programe de verificare a drogurilor din întreaga lume.

FTIR funcționează rapid și fiabil – atâta timp cât este disponibilă o sursă de energie electrică. Acesta luminează cu un laser proba, iar ,,reflexia” (o măsură a modului în care medicamentul se agită și se mișcă) este captată și comparată cu o bază de date cu peste 30.000 de substanțe chimice.

Analiza lui Patrick nu a confirmat o potrivire cu ketamina, dar a sugerat că ar putea fi vorba de un analog relativ nou al ketaminei numit 2-fluorodescloroketamina (2-FDCK).

Studentul doctorand Cassidy Whitefield a apelat apoi la un instrument cunoscut sub numele de cromatografie lichidă de ultra înaltă performanță cu matrice fotodiodică (UPLC-PDA), care zumzăia într-un colț la CanTEST.

Ce este ketamina?

A trecut prin el standarde de laborator, calibrând aparatul pentru cele mai comune 10 droguri pe care le vedem, inclusiv ketamină.

Deși proba părea similară cu standardul de ketamină, ochiul antrenat al lui Cassie a văzut că ceva nu era în regulă. Viteza cu care substanța chimică X își desfășura cursa (cunoscută sub numele de timp de retenție) era similară, dar absorbția sa de radiații ultraviolete era diferită.

Ceea ce se afla acolo era real, destul de pur, și nu era nici ketamină, nici 2-FDCK.

Ketamina este atât un agent neprețuit în mediul de urgență și prespitalicesc, cât și parte a unui grup emergent de droguri ilicite cunoscute sub numele de arilciclohexamine, scrie ScienceAlert.

În urma consultării cu profesorul de chimie Mal McLeod de la ANU, echipa CanTEST a ajuns la concluzia că substanța chimică X este ,,asemănătoare cu ketamina”.

Oamenii de știință au recomandat prudență extremă în utilizarea substanței

Astfel, s-a stabilit că substanța nu este ketamină, dar identitatea sa nu a putut fi stabilită. Cu toate acestea, grupul a recomandat prudență extremă în utilizarea acesteia

În continuare, substanța chimică X a fost supusă unei metode numite cromatografie în fază gazoasă-spectrometrie de masă (GC-MS), iar apoi a fost spartă în bucăți pentru a i se lua și mai multe amprente.

Într-un final, datele GC-MS s-au corelat îndeaproape cu un derivat al ketaminei cunoscut sub numele de fluorexetamină, dar nu a putut fi exclusă prezența unui izomer – doi compuși cu aceeași formulă moleculară, dar cu aranjament diferit.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mâncarea ca medicament. Ar putea medicii să prescrie rețete cu alimente sănătoase?

Primul MEDICAMENT preparat direct în laborator, printre cele mai folosite şi la aproape 120 ani de la crearea lui

Un medicament acționează împotriva bolii Alzheimer! „Este un moment istoric”

Mici „fabrici de medicamente” implantate în creier pot eradica tumori în doar câteva zile

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase