Home » Știință » Istoria apei de pe Marte dezvăluie cum viața ar fi putut exista, de fapt, pe Planeta Roșie

Istoria apei de pe Marte dezvăluie cum viața ar fi putut exista, de fapt, pe Planeta Roșie

Publicat: 10.12.2022

Emisfera nordică a planetei Marte este împărțită în două zone distincte în linii mari: câmpiile joase nordice netede și înălțimile sudice marcate de pojghițe.

Regiunea Arabia Terra se află de-a lungul tranziției dintre aceste două regiuni și se crede că ar conține unele dintre cele mai vechi roci ale planetei, cu o vechime de peste 3,7 miliarde de ani.

Printre craterele din zonele înalte sudice, abundă văile și paleolocațiile, expunând dovezi sedimentare și geomorfologice ale apei lichide.

Cu toate acestea, în Arabia Terra au fost identificate relativ puține astfel de urme, scrie Phys.org.

Emisfera nordică a planetei Marte este împărțită în două zone distincte

Z. I. Dickeson și colegii săi au folosit imagini și date de la Camera de Context (CTX), Experimentul științific de imagistică de înaltă rezoluție (HiRISE) și Sistemul de imagistică cu emisie termică (THEMIS) ale NASA pentru a studia în detaliu o zonă de aproximativ 22.000 de kilometri pătrați din Arabia Terra.

Pornind de la aceste imagini, echipa a creat hărți de înaltă rezoluție și modele digitale de elevație pentru a studia geomorfologia zonei, ceea ce le-a permis să identifice și să descrie șapte noi paleolacuri în regiune.

Lucrarea este publicată în Journal of Geophysical Research: Planets.

Cercetătorii s-au concentrat asupra caracteristicilor paleolacurilor, inclusiv nivelul lacurilor, bazinele de drenaj, ventilatoarele și gurile de vărsare ale lacurilor.

Dovezi ale unor fluxuri de apă de suprafață care au umplut lacurile marțiene

Ei au constatat că formele lacurilor erau neregulate în comparație cu lacurile de formă circulară găsite în craterele din zonele înalte din sud.

Au existat dovezi ale unor fluxuri de apă de suprafață care au umplut lacurile, precum și ale unor cursuri de apă de ieșire care le-au drenat, formând un lanț de lacuri în cascadă.

De asemenea, echipa a observat mai multe niveluri de apă din trecut în fiecare dintre paleolacuri, ceea ce indică faptul că lacurile au persistat pe perioade lungi de timp în timpul Noachianului, mai degrabă decât să se formeze și să dispară rapid.

Pentru a menține umplerea și drenarea lacurilor, apa lichidă trebuie să fi fost comună, cu intrări constante în sistemul lacustru din precipitații și ape subterane, au concluzionat cercetătorii.

Mediul potențial locuibil din trecutul îndepărtat al planetei Marte indicat de aceste paleolacuri oferă o locație ideală pentru viitoarele studii de astrobiologie și paleoclimatologie, sugerează aceștia.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un asteroid a lovit planeta Marte cu asemenea forță încât ar fi cauzat un mega-tsunami

Marte ar fi avut atât de multă apă încât planeta ar fi fost acoperită de un ocean global

Viața din Sistemul Solar ar fi început pe Marte, nu pe Pământ

O sondă a detectat „elemente necunoscute” în satelitul natural Phobos al lui Marte

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase