Ce ascunde scurgerea de la chiuvetă? Poate fi un adevărat pericol pentru sănătate!

13 12. 2022, 14:00

Scurgerile chiuvetelor și instalațiile sanitare sunt locuri neplăcute, cel puțin din perspectivă umană. Ciupercile, de exemplu, s-ar putea să fie foarte atrase de un astfel de mediu. În fapt, unul dintre motivele care ne face să simțim repulsie față de sitele pentru scurgeri – alături de bureții murdari și alte accesorii de chiuvetă – este mediul propice pentru bacterii.

Într-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Reading, Marea Britanie și de la Centrul pentru Ecologie și Hidrologie din Marea Britanie, oamenii de știință au aruncat o privire asupra acestui loc întunecat. Oamenii de știință au investigat peste 250 de „comunități fungice din chiuvetele de la toalete” dintr-un campus universitar.

Cercetătorii au prelevat probe din fiecare chiuvetă. Ulterior, aceștia au extras ADN din probe pentru a ajunge la o serie de rezultate. Acestea au arătat o diversitate fungică, asemenea unor „păduri tropicale în sistemul de canalizare”, conform Science Alert.

Comunitățile fungice din chiuvete, diverse și similare, în același timp

Poate părea evident că locurile umede precum acestea favorizează apariția vieții microbiene, dar simpla prezență a ciupercilor nu este principala concluzie. Aceste comunități fungice sunt diverse și, în același timp, incredibil de similare unele cu altele, conform cercetătorilor.

Scurgerile găzduiesc 375 de genuri de ciuperci dintr-o rețea întreagă de clase și familii. În ciuda biodiversității ridicate din fiecare scurgere, toate comunitățile fungice au arătat profiluri taxonomice similare, ceea ce înseamnă că numărul și proporția de ciuperci nu au variat prea mult de la o chiuvetă la alta, sau chiar de la o clădire la alta.

Cercetătorii precizează că nu sunt siguri ce anume duce la această similaritate, dar notează că asemănarea dintre ciupercile de chiuvetă din diferite toalete și clădiri poate să reflecte „utilizări similare” de către cei din comunitate.

Mediile umede, habitate potrivite ciupercilor

Toate aceste chiuvete sunt folosite, în principal, pentru spălarea mâinilor. Mulți dintre cei care folosesc aceste facilități provin din populația universitară și s-ar putea să fie expuși la microbi atunci când folosesc chiuvetele.

„Ne petrecem 90% din timp în interior, așa că suntem expuși la fungi în locuințe și la locurile de muncă”, au spus cercetătorii.

Echipa susține că scurgerile și țevile de chiuvetă oferă un habitat unic pentru ciuperci, ținând cont de umiditatea continuă, schimbările temporare de temperatură, PH-ul ridicat al detergenților și acumularea potențială de materie organică.

Genul de ciupercă omniprezent a fost Exophiala, au spus cercetătorii, o „drojdie neagră” care include specii terestre și acvatice.

Vă mai recomandăm și:

Plantele de soia sunt acoperite cu mii de ciuperci. De ce este important acest lucru?

Un experiment te va face să eviți uscătoarele de mâini pentru totdeauna

Cercetătorii au descoperit „trucul” prin care bacteriile evită antibioticele

O substanță ajunsă în canalizări ar putea crea bacterii invincibile