Home » Știință » O substanță ajunsă în canalizări ar putea crea bacterii invincibile

O substanță ajunsă în canalizări ar putea crea bacterii invincibile

Publicat: 04.11.2022

Potrivit unui nou studiu, o substanță chimică de uz casnic, care se găsește în multe produse de lângă chiuveta din baie, poate fi o forță motrice majoră pentru bacterii invincibile, care nu sunt ucise de antibiotice.

Cercetarea Universității din Toronto, Canada, a analizat triclosanul (un agent antibacterian și antifungic adesea inclus în articolele de uz casnic cum ar fi șampoanele, săpunurile, deodorantele, pasta de dinți și produsele de curățare) și rolul său în generarea rezistenței la antibiotice în canalele din Ontario.

Stațiile de epurare a apelor uzate sunt rezervoare mari de germeni și substanțe chimice antibacteriene care sunt locul ideal pentru ca rezistența la antibiotice să prospere. Un set divers de antibiotice ajung în canalele noastre, împreună cu multe tulpini diferite de bacterii, care se acumulează în stațiile de epurare și se amestecă.

Bacterii invincibile sunt create de produsele de curățare a locuinței

Cercetătorii s-au îndreptat către canalizarea din Ontario și au analizat nămolul care conține acest cocktail neplăcut de microbi și substanțe chimice antimicrobiene. Ei au descoperit că triclosanul este compusul antibacterian predominant care influențează E. coli și ar putea conduce la rezistență la antibiotice în bacteriile patogene.

„Deoarece există atât de multe antibiotice diferite în nămolul de epurare, am fost surprinși să aflăm că majoritatea activității antibacteriene a nămolului ar putea fi direct legată doar de triclosan”, a spus Holly Barrett, autoare principală a studiului și doctorandă la Departamentul de Chimie al Universității din Toronto.

Când ne gândim la rezistența la antibiotice, deseori ne imaginăm bacterii invincibile precum stafilococul auriu meticilino-rezistent din spitale și oamenii cărora li se prescriu antibiotice în exces. Deși acestea sunt riscuri reale, relativ puțini oameni sunt conștienți de problema pusă de substanțele chimice de uz casnic care pătrund în conductele de canalizare de sub picioarele noastre, notează IFL Science.

Există reglementări pentru triclosan, dar nu peste tot

Triclosanul a fost interzis pentru anumite utilizări în unele jurisdicții. De exemplu, FDA a încercat să restrângă utilizarea substanței chimice în produsele antiseptice de consum fără prescripție medicală din SUA. Cu toate acestea, este evident că substanța chimică încă se află în canalizare în Canada, iar echipa din spatele acestei cercetări afirmă că descoperirile lor arată că trebuie făcute mai multe eforturi pentru a reglementa această substanță chimică în alte părți ale lumii.

„Cred că rezultatele noastre demonstrează că există o nevoie urgentă ca agențiile de reglementare din Canada să reevalueze utilizarea triclosanului”, a explicat Barrett.

„Încă este folosit în mii de produse de uz casnic și cosmetice din Canada, precum și în mediile de îngrijire a sănătății. Deși există câteva reglementări în vigoare pentru a restricționa cantitatea maximă de triclosan permisă în produsele de consum, chiar și nivelurile foarte scăzute ale acestei substanțe chimice pot determina în timp formarea de bacterii rezistente la antibiotice. Trebuie luate mai multe măsuri”, a adăugat ea.

De ce rezistența la antibiotice este o problemă?

Rezistența la antibiotice este considerată astăzi una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale. În întreaga lume, un număr tot mai mare de infecții care au fost cândva ușor de tratat (cum ar fi pneumonia, tuberculoza, gonoreea și salmoneloza) devin din ce în ce mai greu de tratat, deoarece antibioticele utilizate devin mai puțin eficiente.

Aceste bacterii invincibile rezistente la antibiotice au devenit recent una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial și există puține semne că această tendință se va opri.

Studiul a fost publicat în revista Environmental Science & Technology.

Vă recomandăm să citiți și:

Mișcarea pe care o poți face stând la birou! Îmbunătățește metabolismul și arde grăsimile

Test de cultură generală. Câte gene posedă oamenii?

Molecula care stă la baza originii vieții, cheia în tratarea cancerului

De ce mâncatul noaptea târziu poate duce la obezitate și diabet?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase