O nouă misiune NASA va studia apa de pe Pământ din spațiu. De ce este importantă?

21 12. 2022, 17:00

O rachetă care a transportat satelitul Surface Water and Ocean Topography (SWOT) a decolat de la baza Vandenberg Space Force Base, la nord de Santa Barbara, SUA.

Atunci când SWOT va ajunge la destinație, deasupra suprafeței Pământului, va începe o nouă eră în studiul schimbărilor climatice.

Satelitul va fi primul care va supraveghea aproape toate apele de suprafață ale lumii, permițând cercetătorilor să urmărească în mod constant volumul și mișcarea fiecărui ocean, râu, lac și pârâu de pe planetă.

Această misiune comună a NASA și a Centrului Național de Studii Spațiale din Franța este susținută de o alianță unică de oameni de știință ai Pământului, dornici să răspundă la întrebări cheie despre inundații, modele climatice și despre aprovizionarea noastră viitoare cu apă.

Satelitul va fi capabil să vadă prin norii de furtună și să măsoare cu exactitate înălțimea apelor de inundație atunci când sunt scufundate indicatoarele terestre. În cazul în care o țară refuză să împărtășească informații despre utilizarea apei de-a lungul unui râu, nava spațială va putea să le furnizeze în schimb.

Când va fi operațional satelitul?

SWOT este conceput pentru a observa planeta cu o precizie și o frecvență fără precedent, returnând o sumedenie de date pentru a ajuta oamenii de știință și factorii de decizie politică să planifice inundațiile, secetele și creșterea nivelului mării.

Oamenii de știință spun că misiunea, în valoare de 1,2 miliarde de dolari, are potențialul de a schimba înțelegerea noastră despre apa de pe Pământ la fel de semnificativ cum microscopul a schimbat viziunea noastră asupra corpului uman.

Sateliții anteriori au monitorizat fie oceanele, fie apa dulce. SWOT va fi primul care le va observa pe amândouă. Misiunea reprezintă un efort comun în domeniul oceanografiei și hidrologiei.

Instrumentul principal al satelitului este Interferometrul radar în bandă Ka, sau KaRIn. Satelitul trimite unde radio, iar KaRIn înregistrează cât de multă energie se întoarce la satelit și cât timp îi ia să ajungă. Împreună cu alte măsurători, aceste semnale de întoarcere indică satelitului dacă detectează apă și înălțimea suprafeței apei.

O nouă eră în studiul schimbărilor climatice

Odată ce va fi complet operațional în iunie, SWOT va supraveghea tot ce se află între Oceanul Arctic și Antarctica cel puțin o dată la 21 de zile. Misiunea inițială se va desfășura timp de trei ani.

În ceea ce privește apa dulce, SWOT va oferi primul studiu cuprinzător al rețelei de râuri, lacuri și cursuri de apă de pe planetă, care sunt prea numeroase – și adesea prea îndepărtate – pentru a fi monitorizate în mod constant de la sol.

Acest lucru este pe cale să se schimbe. SWOT va returna date despre până la 6 milioane de corpuri de apă, o dată la trei săptămâni. Satelitul poate detecta aproape fiecare râu cu o lățime de cel puțin 30 de metri și fiecare lac mai mare de 15 acri.

SWOT va face, de asemenea, o diferență uriașă în modul în care oamenii de știință monitorizează schimbările din ocean, scrie Phys.org.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Titan, cel mai mare satelit natural al lui Saturn, nefiresc de asemănător cu Pământul în noi imagini de la Webb

Încă un satelit din misiunea Artemis I a fost pierdut

Satelitul japonez Omotenashi din misiunea Artemis 1 a „murit” înainte să ajungă pe Lună

Un trio de sateliți ar putea face cele mai clare observații cu steaua Pământului