Home » D:News » Încă un satelit din misiunea Artemis I a fost pierdut

Încă un satelit din misiunea Artemis I a fost pierdut

Publicat: 10.12.2022

Pe 16 noiembrie, sonda spațială Orion, fără echipaj, a NASA a lansat o suită de zece sateliți diferiți, mici sateliți meniți să îndeplinească sarcini de la fotografiarea suprafeței Lunii până la studierea efectelor radiațiilor spațiale. Recent, un alt satelit din misiunea Artemis I s-a pierdut.

În această misiune nu totul a decurs conform planului, demonstrând fiabilitatea dubioasă a sateliților „CubeSats” ieftini, dar fragili. NASA a anunțat că echipele au pierdut contactul cu un alt satelit din misiunea Artemis I, care trebuia să studieze particulele solare, pe nume CuSP, o misiune interplanetară concepută pentru a studia efectele pe care le are radiația Soarelui asupra Lunii.

În momentul redactării acestui articol, numărul de sateliți pierduți în timpul misiunii Artemis I a NASA a ajuns la 4: o reamintire nefericită a dificultăților implicate în desfășurarea și menținerea contactului la sute de mii de kilometri distanță cu sateliții minusculi care au doar o fracțiune din masa sateliților tradiționali.

S-a pierdut încă un satelit din misiunea Artemis I

Informația vine după ce NASA a pierdut contactul cu Near-Earth Asteroid Scout (NEA Scout), o navă spațială solară menită să studieze un mic asteroid numit 2020 GE, la scurt timp după desfășurare.

Planul era ca NEA Scout să desfășoare o velă solară masivă de 924 de metri pătrați pentru a ajunge la asteroid în aproximativ un an, dar comunicațiile nu au fost încă restabilite.

Cubesatul OMOTENASHI din Japonia, care a fost conceput pentru a demonstra noi metode ieftine de aselenizare și de explorare a Lunii, a putut inițial să ia contact cu echipele la sol. Dar doar câteva zile mai târziu, echipa a pierdut toate comunicațiile.

Un al patrulea cubesat, construit de o echipă de entuziaști ai spațiului numită Team Miles, care a câștigat Provocarea CubeQuest a NASA, a fost menit să demonstreze un nou sistem de propulsie hibrid. Dar misiunea a „tăcut” și de atunci a fost presupusă pierdută, scrie Futurism.

Ce se întâmplă cu ceilalți sateliți ai misiunii?

Alte misiuni cubesat lansate de Artemis I s-au descurcat mai bine. De exemplu, NASA și demonstratorul ArgoMoon al Agenției Spațiale Italiene au trimis înapoi imagini incredibile cu partea îndepărtată a Lunii.

Satelitul BioSentinel al NASA și-a început cu succes investigația asupra modului în care drojdia și alte microorganisme similare sunt afectate de radiații în timpul misiunilor de lungă durată în spațiu.

Faptul că doar 6 din 10 misiuni cubesat supraviețuiesc implementării poate suna ca o rată de succes tristă, dar având în vedere gradul de complexitate implicat, nu este tocmai surprinzător.

Vă recomandăm să citiți și:

Un asteroid a lovit planeta Marte cu asemenea forță încât ar fi cauzat un mega-tsunami

Semnalul care le poate dezvălui astronomilor cum erau, de fapt, primele galaxii

Oamenii de știință creează jeturi de găuri negre cu ajutorul unui supercomputer

Cea mai frumoasă fotografie cu Pământul a fost făcută în urmă cu 50 de ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase