Cine a fost primul: oul sau găina? Iată ce spune știința!

11 02. 2023, 12:00

Cel mai probabil, v-ați întrebat măcar o dată „Cine a fost primul: oul sau găina?”. Metaforic vorbind, întrebarea ne duce cu gândul la inutilitatea determinării cauzelor unui ciclu care se tot repetă de la sine. Luată ca atare, aceasta este o întrebare bună pentru biologii evolutivi.

Găinile provin din ouă, dar ouăle provin de la găini. Așadar, cine a fost primul?

Majoritatea biologilor susțin, fără îndoială, că primul a fost oul. La nivelul lor cel mai elementar, ouăle sunt celule sexuale feminine. Ouăle externe dure, care pot fi depuse pe uscat (cunoscute și sub numele de ouă amniotice) au însemnat o schimbare radicală pentru vertebrate, conform Live Science.

Importanța oului în evoluția vertebratelor

„Oul este un pas important în evoluția vertebratelor, pentru că a permis amniotelor să se îndepărteze tot mai mult de apă”, a spus Koen Stein, paleontolog la Institutul Regal Belgian de Științe Naturale.

Înainte de apariția ouălor cu coajă tare și gălbenușuri hrănitoare, vertebratele trebuiau să se bazeze pe corpurile de apă pentru a se reproduce. Majoritatea amfibienilor se confruntă încă cu această limitare acvatică. Trebuie să își mențină ouăle gelatinoase și umede pentru a supraviețui.

Păsările adevărate nu au apărut în dovezile fosile până la mijlocul sau la sfârșitul Jurasicului, în urmă cu 165 de milioane de ani și până la 150 de milioane de ani, potrivit unei cercetări publicate în revista Current Biology.

Dar oamenii de știință cred că primele ouă cu coajă au evoluat cu mult timp înainte, în urmă cu 325 de milioane de ani în urmă, potrivit Centrului de Biodiversitate din cadrul Universității Texas la Austin, din SUA. Asta înseamnă că oul a apărut „cu mult înainte de găină”, a spus Stein.

Aceste prime ouă erau probabil maleabile și aveau o textură de piele, la fel ca ouăle depuse de reptilele și ornitorincii de astăzi.

Cel mai vechi exemplu cunoscut de ou

Au existat o mulțime de vertebrate terestre care depuneau ouă amniotice în perioadele geologice Carbonifer, Permian și Triasic, dar cele mai cunoscute dintre aceste animale sunt dinozaurii. Stein a studiat unele dintre cele mai timpuri coji de ouă de dinozaur cunoscute, care provin din Jurasicul timpuriu, de acum aproximativ 200 de milioane de ani. Aceste ouă aveau cochilii exterioare extrem de subțiri, cu o grosime de doar 100 de microni.

„Aceasta este grosimea unui fir de păr uman”, a spus Stein.

Cu toate acestea, pe baza structurii lor, aceste ouă de dinozaur timpuriu ar fi fost mai degrabă rigide, ca porțelanul, decât flexibile, ca o coajă de banană, ceea ce le face să fie cel mai vechi exemplu cunoscut de ou așa cum îl cunoaștem astăzi.

Deci, pare destul de clar că oul a precedat găina. Caz închis, corect? Ei bine, nu chiar. Dacă vorbim despre primul ou de găină, povestea se schimbă.

Găina, anterioară oului

Găinile (Gallus gallus domesticus) au evoluat probabil dintr-o subspecie de Gallus gallus cu aproximativ 50 de milioane de ani în urmă. Oamenii care trăiau în Asia de Sud-Est au fost primii care au domesticit aceste păsări undeva între 1650 î.Hr. și 1250 î.Hr., potrivit unei cercetări publicate în 2022 în jurnalul Proceedings of the National Academy of the Sciences.

La un moment dat în timpul procesului de domesticire, ultimul strămoș al găinilor moderne ar fi depus un ou care ar fi conținut un embrion cu suficiente diferențe genetice pentru a fi deosebit de specia umană. Acest pui embrionar s-ar fi dezvoltat în oul care nu este chiar un pui înainte de eclozare. Apoi, după ce a ajuns la vârsta adultă, ar fi urmat să depună primul ou de găină propriu-zis. În acest sens, se poate spune că găina este anterioară oului de găină.

Dar istoria evolutivă nu este simplă. Există dovezi că puii s-au încrucișat cu alte subspecii de păsări de junglă, chiar și după ce au devenit propria lor subspecie distinctă din punct de vedere genetic. În plus, domesticirea găinilor pare să fi apărut independent de mai multe ori în anumite părți din India și Oceania de-a lungul câtorva mii de ani, conform Universității Wisconsin-Madison.

Vă mai recomandăm și: 

Găinile hrănite cu resturi de mere ar putea fi mai sănătoase

Găinile au fost ademenite din copaci cu orez, sugerează noi cercetări. De ce le venerau oamenii timpurii?

O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului

Măruntaiele unui dinozaur carnivor, descoperite într-o fosilă foarte rară