Home » Istorie » Un tezaur uriaș cu peste 250 de ouă de dinozaur a dezvăluit un specimen rar

Un tezaur uriaș cu peste 250 de ouă de dinozaur a dezvăluit un specimen rar

Publicat: 26.01.2023
Un tezaur uriaș cu peste 250 de ouă de dinozaur a dezvăluit un specimen rar
Sursa foto: Dhiman H, Verma V, Singh LR, Miglani V, Jha DK, Sanyal P, et al. (2023)/PLOS ONE

Un tezaur de ouă fosilizate a făcut obiectul unui studiu recent, care a descoperit un specimen rar printre acestea, anume un „ou în ou” sau ovum-in-ovo. Această ciudățenie a ovulației a fost raportată anterior doar la păsări, nu și la reptile, așa că s-ar putea ca acești dinozauri să fi avut un comportament de depunere a ouălor similar cu cel al urmașilor lor cu pene.

Cele 256 de ouă fosilizate au fost răspândite în 92 de cuiburi din Formațiunea Lamenta, care se află în Valea Narmada din centrul Indiei. Această regiune este celebră pentru specimenele din Cretacicul târziu, potrivit IFL Science.

Nu este ușor ca un ou să pătrundă în arhiva de fosile, deoarece acesta este fragil și este expus riscului de a fi călcat în picioare sau mâncat. În cazul celor care au fost găsite, cercetătorii cred că acestea au fost îngropate rapid după ce au fost depuse, putând astfel să reziste trecerii timpului.

„Cea mai surprinzătoare descoperire a fost cea a unui ovum-in-ovo”

Din punct de vedere academic, ouăle care au supraviețuit prezintă un potențial uriaș, indicându-ne detalii despre strategiile parentale ale dinozaurilor, depunerea ouălor și condițiile de mediu din trecut.

„Cea mai surprinzătoare descoperire a fost cea a unui ou numit ovum-in-ovo, în care un ou a fost observat într-un alt ou. Astfel de ouă nu au fost găsite la dinozauri, ci doar la păsări. Descoperirea ne-a condus la ipoteza conform căreia este posibil ca dinozaurii titanosaur sauropode să fi depus ouăle într-un mod secvențial, așa cum se întâmplă în cazul păsărilor”, a spus autorul studiului, dr. Harsha Dhiman.

Modelul de îngropare a ouălor al dinozaurilor oferă indicii cu privire la posibilele strategii parentale ale acestora.

„Unele dintre cuiburi au fost găsite la distanțe mici unele de celelalte. Asta ar putea să puncteze o lipsă a grijii parentale, deoarece manevrele părinților în jurul ouălor ar fi dus la călcarea acestora în picioare, având în vedere dimensiunea unui titanosaur sauropod adult. În plus, lipsa oaselor parentale în asociere cu ouăle fosilizate poate indica, de asemenea, că nu a fost implicată îngrijirea parentală”, a continuat Dhiman.

Reproducerea dinozaurilor, înțeleasă mai bine cu fiecare descoperire

Autorii au identificat șase specii diferite de ouă în 92 de cuiburi.

Descoperirea indică existența unei crescătorii extinse de dinozauri titanosaur sauropode în Valea Narmada, ceea ce o transformă într-o comoară de specimene și cunoștințe academice care ne-ar putea învăța lucruri noi despre condițiile care favorizează conservarea cuiburilor și despre modul în care acești dinozauri s-au reprodus.

Cercetarea a fost publicată în PLOS ONE.

Vă mai recomandăm și: 

O descoperire fără precedent. Acestea sunt primele dovezi clare că dinozaurii își cloceau ouăle

Primii australieni mâncau ouăle unor păsări gigant. Ce arată studiul proteinelor găsite în cojile de ouă?

O reptilă și-a depus ouăle între motorul și caroseria unei mașini din Reșița

O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Ecuador. Cum a fost botezată

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug și-a început experiența în presă la Iași, iar promovarea culturii, prin transmiterea cuvintelor relevante, a fost parte din procesul alăturării echipei DESCOPERĂ.ro. Îi place să citească, să cerceteze și să scrie. Claudia este absolventă a Facultății de Litere, specializarea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase