Astronomii au descoperit galaxii bogate în metale în Universul timpuriu

01 03. 2023, 18:00

În timp ce analizau datele din primele imagini ale unei galaxii timpurii bine-cunoscute, realizate de Telescopul Spațial James Webb (JWST) al NASA, astronomii de la Universitatea Cornell au descoperit o galaxie însoțitoare ascunsă anterior în spatele luminii galaxiei din prim-plan – una care, în mod surprinzător, pare să fi găzduit deja mai multe generații de stele, în ciuda vârstei sale tinere, estimată la 1,4 miliarde de ani.

„Am descoperit că această galaxie este super-abundentă din punct de vedere chimic, lucru la care niciunul dintre noi nu se aștepta”, a declarat Bo Peng, doctorand în astronomie, care a condus analiza datelor.

„JWST schimbă modul în care privim acest sistem și deschide noi locuri pentru a studia modul în care s-au format stelele și galaxiile în Universul timpuriu”.

Lucrarea este publicată în Astrophysical Journal Letters.

„Galaxia este super-abundentă din punct de vedere chimic”

Imaginile anterioare capturate de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) din Chile conțineau indicii ale companionului observat clar de Webb, dar nu au putut fi interpretate ca fiind altceva decât zgomot aleatoriu, a declarat Amit Vishwas, cercetător asociat la Cornell Center for Astrophysics and Planetary Sciences (CCAPS) și al doilea autor al lucrării, scrie EurekAlert.

Echipa a estimat că galaxia însoțitoare, pe care au etichetat-o SPT0418-SE, se afla la mai puțin de 5 kiloparsecs de SPT0418-47, una dintre cele mai strălucitoare galaxii prăfuite și cu formare de stele din universul timpuriu, a cărei lumină îndepărtată a fost curbată și amplificată de gravitația unei galaxii din prim-plan într-un cerc, numit inel Einstein.

Norii lui Magellan, sateliți ai Căii Lactee, se află la o distanță de aproximativ 50 de kiloparsecs. Apropierea sugerează că aceste galaxii sunt menite să interacționeze între ele și, eventual, chiar să fuzioneze, o observație care contribuie la înțelegerea modului în care galaxiile timpurii au evoluat în galaxii mai mari.

Galaxiile au o masă modestă în comparație cu cele din Universul timpuriu

Cele două galaxii au o masă modestă în comparație cu galaxiile din Universul timpuriu, „SE” fiind relativ mai mică și mai puțin prăfuită, ceea ce o face să pară mai albastră decât inelul extrem de întunecat de praf.

Pe baza imaginilor unor galaxii din apropiere cu culori similare, cercetătorii sugerează că acestea ar putea să locuiască „într-un halo masiv de materie întunecată cu vecini care urmează să fie descoperiți”.

Cel mai surprinzător la galaxia companion, având în vedere vârsta și masa sa, a fost metalicitatea sa matură – cantități de elemente mai grele decât heliul și hidrogenul, cum ar fi carbonul, oxigenul și azotul.

Echipa a estimat că aceasta este comparabilă cu Soarele nostru, care are peste 4 miliarde de ani și care a moștenit majoritatea metalelor sale de la generațiile anterioare de stele care au avut la dispoziție 8 miliarde de ani pentru a le construi.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Șase galaxii masive, detectate de Telescopul Webb, sunt atât de vechi încât nu pot fi explicate

Telescopul Hubble a surprins un trio spectaculos de galaxii care fuzionează

Dovada că până și stelele migrează! Ce au descoperit astronomii în galaxia Andromeda?

Un semnal radio record de la o galaxie îndepărtată a oferit noi speranțe astronomilor