Oamenii de știință au găsit indicii care sugerează o civilizație în adâncurile Mării Nordului

19 03. 2023, 10:00

This browser does not support the video element.

Un studiu desfășurat de Universitatea Bradford din Marea Britanie demonstrează că un câmp magnetic ar putea fi cheia pentru înțelegerea civilizațiilor îngropate. Odată ce numărul de parcuri eoliene din Marea Nordului a crescut, a început o cursă a colaborărilor cu dezvoltatorii pentru a reuni date, înainte de dezvoltare, despre bucata de pământ acoperită în prezent de Marea Nordului, numită Doggerland.

Doctorandul Ben Urmston urmează să analizeze date magnetometrice pentru a căuta anomalii ale câmpului magnetic care ar putea indica prezența unor elemente arheologice fără să fie nevoie de săpături, potrivit unui comunicat de presă al Universității Bradford.

„Mici modificări ale câmpului magnetic pot să indice modificări ale peisajului, cum ar fi zonele de formare a turbei și a sedimentelor sau acolo unde a avut loc eroziunea, de exemplu în canalele râurilor. Deoarece zona pe care o studiem se află deasupra nivelului mării, există o mică șansă ca această analiză să dezvăluie dovezi ale unei activități a vânătorilor-culegători. Acesta ar fi apogeul. Am putea descoperi totodată prezența unor gropi vechi, care sunt depozite de gunoi formate din oase de animale, cochilii de moluște și alte materiale biologice, care ne pot spune multe despre modul în care trăiau oamenii”, a explicat Ben Urmston.

Una dintre regiunile cele mai bogate în resurse

Doggerland a fost o bucată de pământ care făcea legătura între Europa continentală și Marea Britanie, dar care acum este acoperită de Marea Nordului. O creștere a nivelului mării în jurul anilor 6500-6200 î.Hr. a dus la scufundarea sa. Dogger Littora etse numele zonei scufundate, potrivit Interesting Engineering.

Spre sfârșitul ultimei ere glaciare, din cauza încălzirii globale, Doggerland, una dintre regiunile cele mai bogate în resurse și mai dinamice din punct de vedere ecologic în timpul Paleoliticului târziu și al Mezoliticului (circa 20.000 – 4.000 î.Hr.), a fost scufundată.

„Dacă detectăm caracteristici care ar putea să indice o groapă veche, putem apoi să țintim și să luă o mostră de pe fundul mării. Putem trimite materia organică pentru datarea cu carbon, ceea ce ne poate spune, de obicei, în decurs de un deceniu sau două, când a fost stabilită”, a spus Urmston.

Companiile încearcă să exploreze câmpul magnetic

Companiile care încearcă să extragă petrol, gaze și minerale de pe fundul mării și tot mai multe ferme eoliene offshore colectează date magnetice ca să înțeleagă terenul înainte de construcție.

De obicei, prin astfel de explorări se caută epave constând în nave, bombe neexplodate și armament din conflicte anterioare. Explorarea câmpului magnetic se realizează cu ajutorul magnetometrelor, dispozitive care sunt trase prin apă prin intermediul unor cabluri atașate la navele de cercetare.

Vă mai recomandăm și: 

Astronomii au stabilit un nou record pentru cel mai puternic câmp magnetic din Univers

Parcurile eoliene offshore ar putea perturba comportamentul mamiferelor marine

Prima insulă energetică din lume va fi construită în Marea Nordului

O caracatiță de 4 milioane de ani din Antarctica ne poate spune cât de mult va crește nivelul mării