Home » D:News » Prima insulă energetică din lume va fi construită în Marea Nordului

Prima insulă energetică din lume va fi construită în Marea Nordului

Publicat: 12.03.2023

Elia, un operator de sisteme de transport al energiei electrice, construiește o insulă artificială în Marea Nordului, pentru a funcționa ca un hub energetic. Pe lângă conectarea parcurilor eoliene offshore la continent, aceasta se va conecta și la rețelele electrice ale țărilor vecine.

Pe măsură ce țările încearcă să atingă statutul de zero emisii nete de carbon, sursele regenerabile de energie vor fi o parte esențială a planurilor lor. Având în vedere dezavantajele intermitenței, sursele regenerabile de energie trebuie să fie conectate rețele mari pentru a se asigura că furnizarea de energie poate fi menținută ca să corespundă cererii.

Țări precum Elveția și Țările de Jos mizează pe energia solară pentru a-și satisface majoritatea cererii de energie. Alte state, cum ar fi Anglia, Scoția și Norvegia exploatează vânturile din Marea Nordului ca parte a abordării lor privind energia regenerabilă, potrivit Interesting Engineering.

O insulă energetică artificială în Marea Nordului

Compania belgiană Elia plănuiește să construiască o insulă energetică în Marea Nordului ca să conecteze parcurile sale eoliene offshore din Princess Elisabeth Zone la partea continentală. Situată la 45 de kilometri, Princess Elisabeth Zone este a doua zonă eoliană offshore din Belgia și are o capacitate planificată de 3,5 gigawați.

Răspândită de-a lungul unei arii de 281 de kilometri pătrați, zona constă din trei arii separate care vor găzdui parcurile eoliene offshore de pe coasta belgiană. Insula energetică plănuită de Elia va centraliza energia produsă de fermele eoliene belgiene offshore și o va furniza continentului prin cabluri submarine.

Pentru a ridica insula, compania intenționează să construiască un zid perimetral exterior cu o serie de structuri din beton  pe fundul mării, iar apoi să umple zona cu nisip. Infrastructura pentru transmiterea energiei va fi construită pe aceasta, în timp ce zidurile înalte vor proteja structurile de valurile puternice, vânt, ploaie și inundații.

Lucrările de construire, așteptate să înceapă în 2024

De asemenea, insula va avea un port și un heliport, care vor permite personalului să viziteze și să desfășoare activități de întreținere. Infrastructura de transmitere a energiei, cum ar fi stațiile de curent alternativ (AC), va fi construită pentru a minimiza pierderile la energie.

Construcția este programată să înceapă în 2024 și se așteaptă să fie finalizată până în 2026. Conexiunile cu parcurile eoliene și cu continentul sunt programate să fie finalizate până în 2030.

Vă mai recomandăm și: 

Amazon testează eliminarea carbonului cu ferme de alge între turbinele eoliene

Descoperirea unei săbii vikinge dezvăluie noi indicii despre călătoriile în Marea Nordului

Canada și Danemarca au decis să împartă o insulă arctică. Disputa a început secolul trecut

Granița dintre Belgia și Franța, mutată din greșeală de un fermier. Cum s-a întâmplat

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase