Home » Știință » Astronomii au găsit zone misterioase care ar putea fi „sanctuare” pentru viața extraterestră

Astronomii au găsit zone misterioase care ar putea fi „sanctuare” pentru viața extraterestră

Publicat: 21.03.2023

„Zona terminator” nu sună ca un loc bun pentru viața extraterestră, dar ar putea fi cea mai bună șansă a noastră, sugerează o nouă cercetare. Aceste zone sunt marcate de un crepuscul perpetuu și sunt o caracteristică a majorității planetelor cunoscute cu perspective de a găzdui viață, fiind în același timp suficient de aproape pentru a fi studiate.

Prin urmare, problema locuibilității lor este una dintre cele mai importante în determinarea perspectivelor noastre de a găsi viață dincolo de Sistemul Solar.

Majoritatea sateliților, la fel ca și al nostru, sunt blocați de planeta lor, cu o parte mereu orientată spre planetă. Simulările sugerează că același lucru este valabil pentru majoritatea planetelor aflate pe orbite apropiate. Planetele blocate de o stea precum Soarele sunt probabil mult prea fierbinți pentru a susține viața.

Piticele roșii sunt de departe cel mai comun tip de stea din galaxie și dacă o planetă este suficient de aproape de ele pentru a nu fi o lume de gheață, probabil că este blocată tidian. La distanțe adecvate, partea lor de zi este probabil prea fierbinte și probabil că va fi distrusă de erupții.

„Zonele Terminator” sunt marcate de un crepuscul perpetuu

Partea lor de noapte nu va avea nicio sursă de energie pentru viață. Prin urmare, orice perspective depind de o regiune îngustă cunoscută sub numele de zona terminator, iar un articol din The Astrophysical Journal concluzionează că acestea pot fi potrivite.

Proxima Centauri b, planeta (egal) cea mai apropiată de Pământ din afara Sistemului Solar, este un exemplu de lume blocată tidorial în care zona terminator poartă orice speranță de viață.

Deși temperaturile medii și expunerea la radiații ale multor zone terminator ar putea fi potrivite pentru apă lichidă și chiar pentru fotosinteză, acest lucru nu înseamnă neapărat că viața este posibilă acolo. În primul rând, astfel de zone ar fi supuse unor vânturi puternice și neîncetate cauzate de diferența de temperatură. Evaporarea în timpul zilei ar putea crea atmosfere încărcate cu vapori de apă și un efect de seră. Un deșert copt și un câmp de gheață ar lăsa puțin loc pentru oceane la temperaturi moderate, scrie IFL Science.

Acest lucru a provocat incertitudini dacă temperaturile ar fi suficient de stabile în astfel de condiții pentru a menține apa lichidă, astfel că cercetătorii au efectuat o modelare detaliată. Ei au ajuns la concluzia că, în condițiile inițiale potrivite, lacurile și iazurile ar putea supraviețui.

„Zonele Terminator” nu sunt numite după roboții ucigași

În contradicție cu ceea ce căutăm de obicei la planete, perspectivele sunt mai bune dacă apa nu este prea abundentă.

Dacă viața poate supraviețui doar pe o mică porțiune din suprafața unei planete, este posibil ca aceasta să nu modifice atmosfera în măsura în care s-a întâmplat pe Pământ, ceea ce ar putea face mult mai dificilă detectarea prezenței vieții. Cu toate acestea, acoperirea redusă a norilor ar putea compensa acest lucru.

Este puțin probabil ca Proxima b să fie neglijată, având în vedere locația sa unică și dimensiunea asemănătoare cu cea a Pământului. Cu toate acestea, o lucrare de acest tip ar putea determina dacă alte planete apropiate blocate de tiduri sau planete mai îndepărtate din jurul unor stele mai mari sunt în centrul atenției telescoapelor capabile să detecteze compoziția aatmosferică

Zonele Terminator nu sunt numite după roboții ucigași, ci de la linia dintre zi și noapte de pe Lună care este numită terminator. Terminologia a fost extinsă și la alte planete.

Studiul este publicat în The Astrophysical Journal.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„Oamenii stelelor” sau starseeds. Sunt aceștia extratereștri care trăiesc pe Pământ?

Cum ne poate ajuta Inteligența Artificială să găsim viață extraterestră?

Viața extraterestră de pe Enceladus ar putea fi descoperită prin studierea inelelor lui Saturn

Unde va depozita NASA mostrele de pe Marte care ar putea conține viață extraterestră?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase