Doar maimuțele cu degete opozabile sunt păcălite de un simplu truc de magie

06 04. 2023, 14:00

Cercetătorii au efectuat un cunoscut, dar simplu truc de magie pentru trei specii de maimuțe; maimuțele cu degete opozabile au fost păcălite, exact cum s-ar întâmpla și în cazul unui om.

Distrarea primatelor din grădinile zoologice prin efectuarea de trucuri magice în fața lor a devenit un fenomen pe Youtube. Oamenii de știință au realizat că acest hobby ne-ar putea ajuta și să înțelegem funcționarea creierului animalelor. Ideea a oferit o perspectivă asupra proceselor de gândire ale păsărilor precum gaița.

Acum, o echipă a trecut la rude mai apropiate ale noastre. O nouă lucrare despre rezultatele trucurilor magice efectuate în fața maimuțelor a fost condusă de magicianul și cercetătorul în cogniția animalelor dr. Elias Garcia-Pelegrin, de la Universitatea din Cambridge (Anglia).

La fel ca milioane de magicieni în devenire care au sperat să-și uimească părinții, Garcia-Pelegrin le-a arătat maimuțelor un truc clasic: acesta ține o monedă pe o palmă și o apucă cu a doua mână în timp ce își ascunde degetul mare. Marea dezvăluire arată că moneda nu se află în cea de-a doua mână, acolo unde oamenii s-ar aștepta să fie, ci este de fapt ascunsă în prima, explică IFL Science.

Un prestidigitator priceput poate face ca ochii umani să urmărească cea de-a doua mână, așteptându-se ca moneda să fie acolo. Cu toate acestea, o parte cheie a trucului este ascunderea degetului mare de la cea de-a doua mână în așa fel încât publicul să creadă că aceasta este cea care ține moneda. Garcia-Pelegrin s-a întrebat dacă acest lucru ar funcționa pe animalele mai puțin dependente de degetul mare.

Maimuțele cu degete opozabile sunt păcălite de trucuri la fel ca oamenii

Pentru a se asigura că maimuțele sunt concentrate, Garcia-Pelegrin a înlocuit monedele cu mâncărurile lor preferate și i-a pus pe subiecți să aleagă ce mână credeau că ține mâncarea. Alegerile corecte au fost recompensate.

Maimuțele cu degete opozabile capucin, care sparg nuci folosind unelte ținute între degetul mare și celelalte degete, au ales mâna cu arahide greșită în 81% dintre cazuri, indicând așteptări similare cu cele pentru oameni.

Degetele mari ale marmosetelor sunt de fapt doar un alt deget, ceea ce le face să câștige o gustoasă bezea în 94% dintre cazuri. Neînțelegând utilizarea degetului mare, ar putea fi chiar posibil ca acestea să se întrebe de ce sunt supuse la un test atât de ușor.

Maimuțele veveriță reprezintă un caz intermediar. Acestea nu au la fel de mult control asupra degetelor mari ca maimuțele capucin sau ca oamenii și nu pot efectua prinderi de precizie, dar au fost mai ușor păcălite, câștigându-și viermele de făină în doar 7% dintre încercări. Poate că posesia unui deget opozabil mai puțin sofisticat face ca acestea să fie mai predispuse la a fi păcălite de astfel de trucuri.

Rezultatele s-au inversat aproximativ atunci când magicianul a blufat dublu, luând de fapt moneda în cea de-a doua mână.

Un studiu despre cogniție

„Investigând modul în care speciile de primate experimentează magia, putem înțelege mai multe despre rădăcinile evolutive ale deficiențelor cognitive care ne lasă expuși la viclenia magicienilor”, a spus Garcia-Pelegrin într-un comunicat.

Descoperirile sunt relevante nu numai pentru înțelegerea creierului maimuței, ci și a creierului nostru. „Există tot mai multe dovezi că aceleași părți ale sistemului nervos folosite atunci când efectuăm o acțiune sunt activate și atunci când urmărim acțiunea efectuată de alții”, a spus prof. Nicola Clayton.

„Este vorba de întruchiparea cunoașterii. Modul în care se mișcă degetele mari și celelalte degete ajută la modelarea modului în care gândim”, continuă Clayton.

Un truc care nu implică degetele mari a păcălit toate maimuțele

Studiul pare să confirme cu siguranță acest lucru. Echipa a furnizat dovezi suplimentare prin crearea unui truc de magie pan-primate pe care îl numesc „Power Drop”, care poate fi executat de mâinile oricăreia dintre maimuțele din studiu. De data aceasta, toate cele trei specii au fost păcălite de cele mai multe ori.

„Munca noastră ridică posibilitatea intrigantă ca abilitatea fizică inerentă a unui individ să îi influențeze puternic percepția, memoria despre ceea ce crede că a văzut și capacitatea de a prezice mișcările celor din jur”, a spus Clayton.

Studiul este publicat în Current Biology.

Vă recomandăm să citiți și:

O ciupercă a învățat să infecteze oamenii la fel ca în serialul „The Last of Us”

Test de cultură generală. Ce este dendrofobia?

Proprietățile unei flori comestibile ar putea fi folosite în tratarea obezității

Cercetătorii au dezvoltat rinichiul artificial care testează toxicitatea medicamentelor