Cercetătorii au demonstrat, în premieră, că apneea provoacă declin cognitiv

19 04. 2023, 12:00

Un studiu nou arată că apneea obstructivă în somn (OSA), care duce la dureri de cap, somn perturbat, sforăit puternic și alte probleme de sănătate, poate veni cu o altă complicație: declinul cognitiv la o vârstă timpurie.

La persoanele care suferă de apnee obstructivă în somn, mușchii gâtului se relaxează și împiedică plămânii să primească aer, ceea ce face ca cel care doarme să nu mai respire pentru un moment. Este cea mai frecventă tulburare de respirație legată de somn. Deși poate fi tratată cu anumite dispozitive și intervenții chirurgicale, apneea este considerată o afecțiune medicală gravă, care vine cu un risc crescut de complicații de sănătate, cum ar fi bolile de inimă.

Apneea obstructivă în somn a fost asociată de mult timp cu probleme cognitive, probleme psihiatrice, inclusiv depresie, și boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, scrie ScienceAlert.

Cu toate acestea, ceea ce nu a fost clar este dacă acestea sunt cauzate de apnee sau de alte problemele medicale aflate în legătură.

Cea mai frecventă tulburare de respirație legată de somn

„Am arătat o mai slabă funcționare executivă și memorie visuospațială și deficite în vigilență, atenție susținută și control psihomotor și al impulsurilor la bărbații cu apnee”, spune neuropsihiatrul Ivana Rosenzweig de la King’s College London din Marea Britanie.

„Cele mai multe dintre aceste deficite fuseseră atribuite anterior comorbidităților. De asemenea, am demonstrat pentru prima dată că apneea poate provoca deficite semnificative în cogniția socială”.

Cel mai recent studiu a implicat 27 de bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani, cu un nou diagnostic de apnee ușoară până la severă și fără comorbidități – adică alte probleme de sănătate sau boli care pot fi sau nu legate de aceasta. Alți șapte bărbați potriviți pentru vârstă, indice de masă corporală (IMC) și educație, dar fără apnee, au fost folosiți ca grup de control.

La testele cognitive, bărbații cu apnee au obținut scoruri mai mici la atenție susținută, funcționare executivă, memorie de recunoaștere vizuală pe termen scurt și recunoaștere socială și emoțională decât grupul de control, indică studiul publicat în Frontiers in Sleep.

Cum poate fi tratată apneea?

Cu cât apneea era mai severă, cu atât scorurile erau mai slabe în comparație cu grupul de control.

Faptul că acești participanți la studiu nu au avut alte probleme de sănătate – ceea ce este „rar” la persoanele diagnosticate, potrivit cercetătorilor – sugerează că declinul cognitiv observat la teste se datorează apneei și nu altei cauze. Anterior, această deteriorare mentală fusese atribuită altor afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială sistemică sau diabetul de tip 2.

„Descoperirile noastre sugerează că procesele distincte, pot fi suficiente pentru ca schimbările cognitive să apară încă de la vârsta mijlocie, la persoane altfel sănătoase”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.

Ceea ce această cercetare nu abordează în detaliu este cauza principală a acestei legături, dar echipa are câteva idei: modul în care apneea interferează cu nivelurile de oxigen și dioxid de carbon din sânge ar putea fi o explicație.

De asemenea, este legată de modificări ale fluxului sanguin către creier, de inflamații la nivelul creierului și, bineînțeles, de un somn fragmentat. Problemele legate de calitatea și cantitatea de somn au fost asociate de mult timp cu un risc mai mare de a dezvolta probleme cognitive.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Spray-ul nazal experimental pentru apnee arată rezultate promițătoare

Apneea în somn accelerează îmbătrânirea. Cum ar putea fi inversată?

Apneea din timpul somnului la femeile însărcinate poate cauza schimbări similare autismului la nou-născuți

Apneea în somn, sindromul care afectează unul din cinci bărbaţi. Care sunt simptomele, cum se tratează?