Misterul celor mai strălucitoare obiecte din Univers a fost, în sfârșit, rezolvat

27 04. 2023, 20:00

Quasarii sunt cele mai strălucitoare și mai puternice obiecte din Univers, dar în cei 60 de ani de când au fost descoperiți, oamenii de știință nu au putut să explice cum s-au format. Într-un nou studiu, fuziunile de galaxii sunt identificate ca fiind evenimentul declanșator care produce aceste „uriașe cuptoare galactice”. 

Quasarii pot conține la fel de multă energie ca un trilion de stele într-un spațiu de mărimea Sistemului Solar, ceea ce îi face să fie cele mai puternice și mai strălucitoare obiecte din Univers. În deceniile următoare de la descoperirea lor au existat numeroase dezbateri cu privire la ceea ce ar putea să declanșeze o astfel de explozie de energie.

Studiul a fost publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Fuziunile de galaxii, un eveniment declanșator al formării quasarilor

Cercetătorii de la Universitățile din Sheffield și Hertfordshire din Anglia par să fi adunat dovezi în favoarea fuziunilor de galaxii ca eveniment declanșator al formării quasarilor.

Cercetătorii au folosit Telescopul Isaac Newton din La Palma și au studiat 48 de galaxii cu quasari și 100 de galaxii fără quasari. Ei au descoperit că galaxiile cu quasari aveau de trei ori mai multe șanse de a interacționa direct sau de a intra în coliziune activă cu alte galaxii.

Cele mai multe galaxii au în centrul lor o gaură neagră supermasivă care, în mod normal, poate fi foarte strălucitoare dacă este un nucleu galactic activ. Acest lucru înseamnă că gaura neagră consumă în mod activ cantități mari de gaz. Înainte ca gazul să fie înghițit de gaura neagră, acesta este accelerat la viteze incredibile, iar interacțiunea gazului în discul de acreție al găurii negre emite radiații puternice care, în mod ironic, fac găurile negre supermasive active foarte luminoase, potrivit Interesting Engineering.

Viitorul Căii Lactee, înțeles prin cunoașterea formării quasarilor

Cu toate acestea, în cazul quasarilor, acest proces este pus în mișcare. Chiar dacă găurile negre supermasive ar putea consuma o mare cantitate de gaz, cea mai mare parte a gazului dintr-o galaxie se află mult mai departe de gaura neagră centrală. Fuziunea galaxiilor sfârșește prin a împinge o mare parte din acest gaz spre gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei, oferindu-i acesteia mult mai mult gaz cu care să se hrănească decât în mod obișnuit.

„Quasarii sunt un domeniu despre care oamenii de știință din întreaga lume sunt dornici să afle mai multe. Una dintre principalele motivații științifice ale Telescopului Spațial James Webb (JWST) a fost aceea de a studia cele mai timpurii galaxii din Univers, iar Webb poate să detecteze chiar și lumina de la cei mai îndepărtați quasari, emisă acum 13 miliarde de ani. Quasarii joacă un rol-cheie în înțelegerea istoriei Universului și, posibil, a viitorului Căii Lactee”, a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, dr. Jonny Pierce, cercetător postdoctoral la Universitatea din Hertfordshire.

După cum a arătat dr. Pierce, studiul prezintă o perspectivă interesantă pentru viitorul galaxiei noastre: este posibil ca în viitor să găzduim un quasar.

Gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee ar putea să devină un quasar

Se știe de mult timp că galaxia Calea Lactee se află pe o traiectorie de coliziune cu galaxia Andromeda, vecinul nostru galactic cel mai apropiat, iar dacă acest studiu este corect, atunci, odată ce se va întâmpla acest lucru, este posibil ca Sagitarrius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee, să devină un quasar în acest proces.

„Quasarii sunt unul dintre cele mai extreme fenomene din Univers, iar ceea ce vedem este posibil să reprezinte viitorul galaxiei noastre, Calea Lactee, atunci când aceasta se va ciocni cu galaxia Andromeda, peste aproximativ cinci miliarde de an. Este interesant să observăm aceste evenimente și să înțelegem în sfârșit de ce se produc. Din fericire, Pământul nu va fi în apropierea unuia dintre aceste episoade apocaliptice pentru o perioadă”, a declarat profesorul Clive Tadhunter, de la Departamentul de Fizică și Astronomie al Universității Sheffield.

Calea Lactee și Andromeda sunt așteptate să se ciocnească abia peste cinci miliarde de ani.

Deoarece quasarii sunt produși de valul de gaz din părțile exterioare ale galaxiei în timpul unei fuziuni, acest lucru sfârșește prin a lăsa mult mai puțin gaz în galaxie pentru formarea de noi stele, ceea ce poate bloca o galaxie timp de miliarde de ani.

Vă mai recomandăm și: 

Primele simulări care arată cu succes cum iau naștere galaxiile

Alinierea galaxiilor la milioane de ani-lumină distanță confirmă cea mai importantă teorie a lui Albert Einstein

Astronomii au observat o supernovă într-o galaxie spirală îndepărtată

Un triplet rar de quasari formează cel mai masiv obiect din Univers