Consumul frecvent de alimente prăjite, asociat cu anxietate și depresie

02 05. 2023, 14:30

O echipă de oameni de știință din domeniul alimentației, de la Universitatea Zhejiang (China), a găsit o posibilă legătură între consumul frecvent de alimente prăjite și nivelurile crescute de anxietate și depresie la consumatori.

În studiul lor, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, grupul descrie datele de pacienți analizate de la 140.728 de persoane.

Echipa de cercetare a remarcat că lucrări anterioare au stabilit legături între modelele alimentare occidentale și problemele de sănătate mintală.

Bănuind că cel puțin unele dintre dovezi ar putea fi urmărite până la consumul frecvent de alimente prăjite, echipa a comparat ratele raportate de anxietate și depresie cu relatările despre comportamentele alimentare care includ acest tip de alimentație.

Consumul frecvent de alimente prăjite ar putea duce la probleme de sănătate mintală

Oamenii de știință au descoperit că cei care au raportat că au consumat multe alimente prăjite au fost mai predispuși să fie diagnosticați cu simptome de anxietate și/sau depresie. Mai precis, cercetătorii au descoperit că simptomele au crescut cu între 7% și 12% la persoanele care au raportat că au consumat astfel de alimente și că cel mai mare risc părea să fie asociat cu consumul de cartofi prăjiți.

Explorând motivul pentru care consumul de astfel de alimente ar putea crește șansele de probleme de sănătate mintală, echipa a izolat acrilamidă (un compus organic cristalin care este solubil în apă), pe care o descrie drept un contaminant de procesare a alimentelor care apare atunci când alimentele sunt prăjite.

Cercetătorii au testat impactul asupra peștilor-zebră

Cercetătorii au testat impactul acrilamidei asupra peștilor-zebră și au descoperit că le-a redus nerăbdarea de a explora un nou teritoriu și le-a redus sociabilitatea, ambele fiind semne de scototaxis și thigmotaxis, care sunt comportamente ale peștilor despre care se crede că sunt similare cu anxietatea și depresia la oameni.

S-a descoperit, de asemenea, că acrilamida a redus expresia tjp2a, care s-a dovedit a avea un rol în permeabilitatea barierei hemato-encefalice.

Echipa de cercetare sugerează că este nevoie de mai multă muncă pentru a demonstra definitiv că consumul de alimente prăjite duce la probleme de sănătate mintală; ei recunosc că este posibil ca oamenii din grupul de date pe care l-au studiat să fi consumat mai multe alimente prăjite deoarece sufereau de anxietate sau depresie, notează Medical Xpress.

Vă recomandăm să citiți și:

Modul în care folosești mouse-ul spune mai multe despre tine decât ai crede

Cercetătorii au demonstrat, în premieră, că apneea provoacă declin cognitiv

Ce este ileismul, trucul antic care ne ajută să fim mai înțelepți

Test de cultură generală. Cât la sută din corpul uman este apă?