Rămășițele primelor supernove apărute în Univers au fost detectate de astronomi

07 05. 2023, 20:00

Astronomii au descoperit pentru prima oară ceea ce ei numesc „amprentele” lăsate de exploziile primelor stele din Univers în trei nori îndepărtați. 

Prima generație de stele a făcut posibil ca Universul  să aibă elementele constitutive ale planetelor și, în cele din urmă, ale vieții. Aceste elemente au fost create doar din hidrogen și heliu și erau de sute de ori mai mari decât Soarele. Au ars puternic și au devenit supernove, într-un timp foarte scurt din punct de vedere cosmic.

Din acest motiv, oamenii nu le-au observat niciodată în mod direct, potrivit IFL Science.

În ciuda dificultății de a fi găsite, astronomii le caută în continuare și, recent, ei au găsit cele mai bune dovezi ale urmărilor exploziilor primelor stele. Norii de gaz din Universul îndepărtat au compoziția chimică potrivită pentru a fi fost produsul dispariției primelor stele.

Studiul a fost publicat în The Astrophysical Journal.

Formarea unor supernove ca efect al sfârșitului ciclului de viață al primelor stele

„Pentru prima dată în istorie, am putut să identificăm urmele chimice ale exploziilor primelor stele în nori de gaz îndepărtați”, a declarat Andrea Saccardi, doctorand la Observatorul din Paris, care a condus studiul în timpul tezei sale de masterat la Universitatea din Florența, Italia.

După Big Bang, într-o fază numită nucleosinteză, doar cele mai luminoase elemente s-au putut forma. Hidrogen și heliu, cu puțin litiu. Restul au fost create prin fuziune nucleară în miezul stelelor sau prin alte procese stelare, inclusiv supernove.

Astronomii au studiat indirect efectul primelor stele, analizând compoziția unora dintre cele mai vechi stele din galaxia noastră, despre care se crede că s-au format din „cenușa” celor dintâi.

„Stelele primordiale pot fi studiate indirect prin detectarea elementelor chimice pe care le-au împrăștiat în mediul lor după ce au murit. Descoperirea noastră deschide noi căi de comunicare spre a studia indirect natura primelor stele, completând pe deplin studiile privind stelele din galaxia noastră”, a explicat Stefania Salvadori, coautor al studiului și profesor asociat la Universitatea din Florența.

Norii identificați, îmbogățiți cu material provenit de la primele stele

Echipa a folosit Very Large Telescope pentru a găsi acești nori care existau atunci când Universul avea doar 10-15% din vârsta sa actuală. Aceasta este deja mult timp după ce au explodat primele stele, dar, din fericire, acești nori nu au fost contaminați. Echipa a folosit lumina unor quasari și mai îndepărtați, aflați în spatele acestor nori, pentru a-i ilumina și a le permite cercetătorilor să le calculeze compoziția chimică.

Cei trei nori identificați sunt bogați în elemente precum carbon și magneziu, dar săraci în fier, ceea ce sugerează că au fost îmbogățiți cu material provenit de la primele stele, potrivit studiului.

Vă mai recomandăm și: 

Prima supernovă documentată de omenire a fost surprinsă într-o nouă fotografie spectaculoasă

Cum știm ce vârstă au stelele cu adevărat?

Un triplet rar de quasari formează cel mai masiv obiect din Univers

Misterul celor mai strălucitoare obiecte din Univers a fost, în sfârșit, rezolvat