Home » Știință » Primele stele din Univers ar fi cântărit de 100.000 de ori mai mult decât Soarele

Primele stele din Univers ar fi cântărit de 100.000 de ori mai mult decât Soarele

Publicat: 09.02.2023

Universul era pur și simplu diferit atunci când era mai tânăr. Astronomii au descoperit recent că, în perioada timpurie a Cosmosului, condițiile complexe ar fi condus la dezvoltarea de stele supermasive, fiecare cântărind de 100.000 de ori mai mult decât masa Soarelui.

Până în prezent nu există observații cu privire la primele stele din Univers, dar se crede că acestea ar fi apărut când Cosmosul nostru ar fi avut doar câteva sute de milioane de ani.

Ca să înțeleagă această epocă importantă, astronomii au apelat la simulări computerizate sofisticate ca să testeze modelele privind modul în care s-au format primele stele, potrivit Science Alert.

Materia rece și densă

De-a lungul anilor, astronomii s-au confruntat cu o întrebare cheie. Care este dimensiunea tipică a primelor stele? Unele estimări timpurii au prezis că primele stele ar putea fi de sute de ori mai masive decât Soarele, în timp ce simulări ulterioare au sugerat că acestea ar fi de dimensiuni mai normale.

Prin simulări mai recente, cercetătorii au analizat, în special, un fenomen cunoscut sub numele de „acreție rece”.

Simulările precedente au arătat apariția unor goluri dense în galaxiile timpurii, care se răcesc rapid din cauza emiterii de radiații, dar nu au avut rezoluția necesară pentru a urmări evoluția lor ulterioară.

Aceste simulări au arătat că fluxuri mari de materie rece și densă pot lovi un disc de acreție în centrul unor aglomerări gigantice de materie. Atunci când se întâmplă acest lucru, se formează o undă de șoc. Acestă undă de șoc destabilizează rapid gazul și declanșează colapsul instantaneu al unor mari aglomerări de materie.

Stelele supermasive

Aceste mari goluri pot fi de zeci de mii de ori mai masive decât Soarele și, în anumite cazuri, chiar de 100.000 de ori mai masive decât acesta. Neavând nimic care să le împiedice colapsul, acestea formează imediat stele gigantice, cunoscute sub numele de stele supermasive.

Astronomii nu știu încă dacă stelele supermasive s-au format în Universul timpuriu, dar speră că viitoarele observații, obținute cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb vor dezvălui indicii cu privire la formarea primelor stele și galaxii și vor determina dacă acești monștri au apărut în Universul timpuriu.

Vă mai recomandăm și:

Gravitația mai puternică din Universul timpuriu ar putea rezolva o enigmă cosmologică

Condițiile propice pentru formarea planetelor, posibile datorită stelelor

Descoperirea care pune la îndoială toate teoriile privind formarea stelelor

Dezinfectant în Cosmos? Astronomii au identificat un alcool în spațiul interstelar

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase