Astronomii au observat cum gazul reciclat alimentează o galaxie masivă din Universul timpuriu

12 05. 2023, 20:00

Fluxuri de gaz intergalactic, îmbogățit cu elemente mai grele decât heliul, înconjoară și intră în spirală într-o galaxie masivă observată la deplasarea spre roșu 2,3, anunță cercetătorii.

Descoperirile oferă dovezi ale reciclării gazului îmbogățit în timpul formării galaxiilor în Universul timpuriu.

Galaxiile se formează prin acumularea de gaz din mediul circumgalactic (CGM) și mediul intergalactic (IGM), care ulterior se condensează în stele.

Simulările și observațiile au arătat că acreția fluxului rece – acumularea de gaz intergalactic imaculat care nu conține aproape niciun element mai greu decât heliu – furnizează combustibil pentru rata de formare a stelelor în galaxiile din Universul timpuriu.

Ce sunt fluxuri de gaz intergalactic?

Cu toate acestea, procesele stelare din aceste galaxii timpurii, cum ar fi supernovele, îmbogățesc gazul din cadrul galaxiei cu elemente mai grele decât heliul, inclusiv carbonul.

Procesele conexe pot chiar să ejecteze o parte din acest material înapoi în IGM.

Teoria prezice că gazul îmbogățit ar putea fi ulterior reciclat, acumulându-se înapoi în galaxii, furnizând combustibil suplimentar pentru a susține formarea rapidă de stele pentru mai mult timp.

Cu toate acestea, observațiile privind gazul îmbogățit care alimentează galaxiile cu deplasare spre roșu sunt limitate.

Fluxurile de gaz îmbogățit se deplasează în spirală spre galaxia masivă

Shiwu Zhang, Zheng Cai și colegii lor folosesc telescoapele Keck II și Subaru pentru a observa gazul care înconjoară o galaxie masivă la deplasarea spre roșu 2,3.

Pe lângă heliu și hidrogen, spectrele din această regiune dezvăluie linii de emisie ale carbonului ionizat, indicând că gazul CGM din jurul galaxiei a fost îmbogățit în elemente mai grele decât heliul.

Modelarea cinematică a observațiilor sugerează că fluxurile de gaz îmbogățit se deplasează în spirală spre galaxia masivă.

Pe baza acestor constatări, cercetătorii propun că gazul îmbogățit observat a fost reciclat dintr-o perioadă anterioară de formare stelară și calculează că acesta ar putea susține rata observată de formare stelară a galaxiei, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Noi măsurători sugerează că galaxia Calea Lactee ar avea altă formă decât se credea

Marele Nor al lui Magellan are efecte nebănuite asupra galaxiei Calea Lactee

Alinierea galaxiilor la milioane de ani-lumină distanță confirmă cea mai importantă teorie a lui Albert Einstein

Astronomii au observat un „curent rece” de gaz în afara unei galaxii