Test de cultură generală. Cât la sută folosim din creier?

07 06. 2023, 11:00

Oamenii sănătoși își folosesc tot creierul. Nu există nicio parte a creierului care să rămână nefolosită. Anumite sarcini pun mai multă presiune pe anumite zone cerebrale, dar toate joacă un rol important, după cum explică neurobiologul dr. Eric Chudler. 

Hărțile creierului, așa cum se găsesc în cărțile moderne de anatomie, indică faptul că fiecare parte a creierului are o funcție specifică esențială pentru un om sănătos. Dacă ar exista o parte a creierului care chiar nu este utilizată, atunci ai putea deteriora în siguranță acea parte în cazul unui accident, fără să apară efecte negative, potrivit wtamu.edu.

Dar zeci de ani de cercetări medicale arată că afectarea oricărei părți din creier are efecte grave. Dacă nu am folosi 90% din creier, atunci 90% din tumorile cerebrale nu ar cauza nicio problemă. Imaginați-vă că medicii care se ocupă de creier spun unui procent de 90% dintre pacienții cu cancer: „Am vești bune și vești proaste. Vestea proastă: aveți o tumoare pe creier. Vestea bună: este în partea creierului pe care nu o veți folosi niciodată”. O astfel de teorie este absurdă!

Nervii degenerează atunci când nu sunt utilizați

Creierul nu este o colecție de mașinării independente care sunt pornite sau oprite în funcție de activitatea desfășurată. Mai degrabă, funcțiile creierului apar ca o interacțiune complexă a mai multor părți ale sale. Din punct de vedere fiziologic, nervii sunt asemenea mușchilor, în sensul că degenerează atunci când nu sunt utilizați.

Dacă 90% din creier ar fi fost complet nefolosit, atunci acea parte ar fi degenerat semnificativ. Dar scanările creierului unei persoane sănătoase arată că toate părțile sunt intacte.

Cele mai mari pericole pentru creierul uman

Cel mai mare pericol pentru creierul uman nu este posibilitatea ca o mare parte să rămână nefolosită.

Mai degrabă, cele mai mari pericole sunt accidentul vascular cerebral, Alzheimer și tumorile. Cele mai bune modalități de a vă proteja de astfel de riscuri sunt o alimentație sănătoasă, exercițiile fizice și odihna suficientă.

Vă mai recomandăm și: 

ChatGPT pare să fie „un medic” mai bun decât cei umani

Poluarea aerului, asociată cu un risc crescut de aritmie. Cum ne afectează inima?

Care sunt organele de care nu avem neapărat nevoie?

Cercetătorii au creat pielea electronică artificială, capabilă să comunice cu creierul