Home » Știință » Câștigarea Premiului Nobel vine la pachet cu un efect advers nefericit

Câștigarea Premiului Nobel vine la pachet cu un efect advers nefericit

Publicat: 17.07.2023

Câștigătorii Premiului Nobel pentru Psihologie sau Medicină au tendința de a-și reduce nivelul de efort depus în cercetare după ce au primit această prestigioasă distincție, arată un studiu recent.

Acesta este și motivul care face ca Nobel să nu fie foarte râvnit de cercetătorii care își doresc să rămână productivi și relevanți în lumea științifică.

Analizând informații cu privire la activitatea laureaților Premiului Nobel din perioada 1950 – 2009, cercetătorii de la Universitatea Stanford din California și de la Universitatea Waterloo din Canada au fost atenți la trei direcții: numărul de lucrări publicate, ideile inovative din aceste lucrări și numărul de menționări și citări în alte articole.

Laureații Lasker au muncit și după ce li s-a recunoscut valoarea

Echipa care a lucrat la studiu a comparat datele obținute cu aceleași care vizau câștigătorii premiului Lasker, o altă distincție importanți din lumea medicinei.

Pentru toate cele trei direcții, câștigătorii Premiului Nobel au avut un scor mai mare decât laureații Lasker, însă ulterior, se observă o răsturnare de situație. După ce au primit Nobelul, oamenii de știință au ajuns la un scor similar sau chiar sub cei care au primit Lasker.

Cercetătorii „de Nobel” devin doar ambasadori pentru știință

„Acest declin poate reflecta o diversiune a efectului premiului, modificarea stimulenților sau diferite linii în cariera cercetătorilor care au câștigat premiul Nobel. Premiul Nobel în medicină sau psihologie oferă o platformă care adună ambasadorii pentru știință. Adeseori, laureații pășesc în această platformă”, au scris autorii studiului, potrivit Science Alert.

A fost observată o scădere a productivității și în privința grupului Lasker, însă declinul nu a fost atât de mare precum al celor care au primit Nobelul. În medie,  la 10 ani după decernarea distincțiilor, câștigătorii Lasker au publicat cu un studiu pe an mai mult decât cei de la Nobel.

Fondat de către Alfred Nobel (chimist, inventator și om de afaceri suedez; el a inventat și dinamita) și oferit pentru prima oară în anul 1901, Premiul Nobel crește exponențial profilul și expunerea cercetătorilor și încurajează munca oamenilor de știință tineri. Una dintre întrebările care se ridică în ultimii ani este aceea dacă această onoare cauzează un declin în cercetarea inovativă și de calitate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Premiat pentru dezvoltarea bateriei litiu-ion. John Goodenough, cel mai bătrân laureat Nobel

Bertha von Suttner, prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Pace

Malala Yousafzai, cea mai tânără laureată a Premiului Nobel

Bob Dylan, singurul muzician care a primit Premiul Nobel. „Ai grijă de toate amintirile tale, nu le poți retrăi”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase