Aproape 45% dintre oameni nu au acest os în corp

25 08. 2023, 12:00

Deși poate părea un concurent pentru cea mai inutilă componentă din corpul uman, degetul mic de la picior are un rol esențial. Nu mai este folosit pentru a ne agăța de copaci, căci degetele de la picioare joacă acum un rol în echilibru și propulsie. Iar degetul mic de la picior își asumă mai multă responsabilitate pentru acest lucru.

„Articulația celui de-al cincilea deget și călcâiul au o capacitate de mers tripod”, a explicat dr. Wenjay Sung, medic la White Memorial Medical Group. „Dacă îndepărtezi o parte din acest trepied, îți pierzi echilibrul”.

Așadar, câte articulații ai pe acel deget de la picior atât de important? Răspunsul, se pare, este unul sau două.

Un studiu din 2012 a analizat această chestiune, după ce experiența proprie a echipei s-a ciocnit cu ceea ce citiseră în manualele de medicină.

Câte articulații există pe degetul mic de la picior?

„Este o teorie răspândită că al cincilea deget de la picior are trei oase cu două articulații interfalangiene”, a scris echipa în studiul lor, arată IFLScience.

„Cu toate acestea, experiența noastră arată că un număr semnificativ are doar două falange – osul degetului de la picior sau de la mână – cu o singură articulație interfalangică”.

Echipa a analizat 606 pacienți care au fost supuși unor radiografii ale piciorului într-o perioadă de opt săptămâni la Royal Liverpool University Hospitals NHS trust pentru radiografii ale piciorului în 2010.

Ei au descoperit că 55,3 la sută dintre pacienți aveau trei oase cu două articulații, în timp ce 44,4 la sută aveau două oase cu o singură articulație.

Un concurent pentru cea mai inutilă componentă a corpului uman

„Prezența unui al cincilea deget de la picior cu două falange a fost descrisă pentru prima dată în 1492 de Leonardo da Vinci și mai târziu de alte câteva persoane”, a scris o echipă care i-a lăudat pe autori.

„Se crede că această variantă anatomică a rezultat probabil din segmentarea incompletă mai degrabă decât ca rezultat al fuziunii falangelor și s-a observat că este prezentă la fetuși încă de la 12 săptămâni. Această variantă este un fenomen exclusiv uman, sugerând că este un răspuns la bipedalism și că ar rezulta în primul rând din eșecul dezvoltării articulației interfalangiene distale.”

Echipa a continuat spunând că aceste degete de la picioare cu două oase pot avea un aspect neobișnuit, fiind uneori confundate cu o fractură. Potrivit echipei, varianta degetului de la picior este mai puțin frecventă în Europa și este observată la cea mai mare rată în populațiile japoneze.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un organ considerat inutil ar putea să ne protejeze împotriva cancerului

Fosila unei țestoase perfect conservate oferă indicii despre habitatul de acum 150 de milioane de ani

Un studiu a descoperit un mecanism nou și neașteptat de răspândire a celulelor canceroase

Oamenii făceau bijuterii din oase de leneși uriași cu 25.000 de ani în urmă