Home » Știință » Un organ considerat inutil ar putea să ne protejeze împotriva cancerului

Un organ considerat inutil ar putea să ne protejeze împotriva cancerului

Un organ considerat inutil ar putea să ne protejeze împotriva cancerului
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.08.2023

Glanda timus, parte integrantă în imunitatea din copilărie, este în general considerată a fi nefuncțională la adulți. Cu toate acestea, cercetări recente sugerează că acest lucru ar putea să nu fie așa și că organul ar putea fi, de fapt, crucial pentru sănătatea noastră și pentru prevenirea cancerului pe măsură ce îmbătrânim.

Considerat cândva un fel de „cimitir” pentru celulele muribunde și considerat „un accident evolutiv fără o importanță foarte mare” de către laureatul Nobel Sir Peter Medawar, timusul joacă de fapt un rol vital în dezvoltarea sistemului imunitar, producând celule T imune înainte de naștere și în timpul copilăriei.

În ciuda importanței sale în anii noștri de formare, se credea că timusul își pierde funcționalitatea la adulți, iar acesta este uneori chiar îndepărtat în timpul operațiilor cardiace – într-un proces numit timectomie – pentru a permite accesul la inimă și la vasele de sânge majore.

Dar acest organ adesea uitat, care este situat între plămâni și în spatele sternului, s-ar putea să nu fie atât de inutil pe cât credem.

Glanda timus, considerată a fi nefuncțională la adulți

Potrivit noului studiu, timusul ar putea avea o importanță neașteptată. În comparație cu adulții care nu au suferit o timectomie, cei care au fost supuși operației au avut un risc de aproape trei ori mai mare de a muri în decurs de cinci ani, precum și un risc sporit de a dezvolta cancer.

„Studiind persoanele cărora le-a fost extirpat timusul, am descoperit că timusul este absolut necesar pentru sănătate. Dacă nu este acolo, riscul de a muri și riscul de cancer al oamenilor este cel puțin dublu”, a declarat autorul principal, dr. David T. Scadden, într-un comunicat.

Deși studiul este observațional, ceea ce înseamnă că nu poate dovedi o legătură cauzală între timus și rezultatele negative ale pacienților, acesta are totuși unele repercusiuni potențial relevante din punct de vedere clinic.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, Scadden și co-autorii au evaluat riscul de deces, cancer și boli autoimune în rândul a 1.146 de pacienți cu timectomie și a unui număr egal de adulți care au suferit o intervenție chirurgicală cardiotoracică fără timectomie.

„Un accident evolutiv fără o importanță foarte mare”

În termen de cinci ani de la operație, echipa a constatat că 8,1 la sută dintre pacienții care au suferit o timectomie au murit, în timp ce doar 2,8 la sută dintre cei care nu au suferit această intervenție chirurgicală au decedat, scrie IFL Science.

În aceeași perioadă de timp, 7,4 la sută dintre pacienții cu timectomie au dezvoltat cancer, comparativ cu 3,7 la sută dintre cei de control. Cancerele au fost în general mai frecvente, mai variate și mai agresive, cu o incidență mai mare a recidivelor și o mortalitate crescută atunci când pacienții au beneficiat de timectomie.

Într-un subgrup de pacienți, cei care au fost supuși timectomiei au avut în mod constant o producție mai mică de noi celule T și niveluri mai ridicate de molecule pro-inflamatorii în sânge.

Studiul este publicat în The New England Journal of Medicine.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O nouă eră pentru biosenzorii capabili să identifice cancere și alte boli

Cum poate fi redus riscul apariției cancerului prin efortul fizic de zi cu zi

Șoarecii transparenți ar putea revoluționa terapia anti-cancer

Îndulcitorul din sucul tău preferat va fi declarat „posibil cancerigen” de către OMS

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase