Home » Știință » Tratamentul revoluționar care ar elimina definitiv tumorile canceroase la oameni

Tratamentul revoluționar care ar elimina definitiv tumorile canceroase la oameni

Publicat: 05.06.2023

Căutarea de noi tratamente împotriva cancerului de toate tipurile continuă în cadrul cercetărilor medicale, iar rezultatele unui nou studiu efectuat pe șoareci ar putea duce la următorul tratament revoluționar care ar elimina definitiv tumorile canceroase la oameni, potrivit autorilor. 

În urmă cu aproximativ 30 de ani, oamenii de știință de la Baylor College of Medicine (BCM) din Texas, SUA, au descoperit o familie de gene numite coactivatori ai receptorilor de steroizi (SRC). Într-un studiu publicat recent, o echipă de cercetători de la BCM susține că eliminarea SRC-3 din celulele imunitare animale duce la moartea tumorilor și oferă protecție de lungă durată împotriva cancerului.

SRC-3 este membră a familiei de gene SRC și, potrivit autorilor studiului, este implicată în stimularea creșterii tumorilor în toate tipurile de cancere care afectează oamenii. Gena este exprimată în Treguri (celule T reglatoare), celule imunitare care previn tulburările autoimune prin suprimarea răspunsului imunitar al organismului nostru.

Un răspuns imunitar anticanceros pe tot parcursul vieții

Atunci când cercetătorii au eliminat genele SRC-3 din Treguri la șoarecii bolnavi de cancer, ei au observat că acest singur pas a ucis toate tumorile și a declanșat în organismul lor un răspuns imunitar anticanceros pe tot parcursul vieții. Studiul a fost publicat în revista PNAS.

„[…] Descoperirile noastre pe modele animale sunt primele care arată că celulele T reglatoare lipsite de SRC-3 eradichează tumorile canceroase stabilite și par să ofere protecție de lungă durată împotriva recidivei”, a declarat primul autor al studiului și profesor la BCM, Sang Jun Han, potrivit Interesting Engineering.

„Am fost surprinși de rezultate. Tumorile mamare au fost eliminate atunci când genele SRC-3 au fost distruse. O injecție ulterioară de celule canceroase la acești șoareci nu a dat naștere unor noi tumori, ceea ce arată că nu a fost necesară distrugerea altor gene SRC-3 pentru a susține rezistența tumorală”, a declarat Bert W. O’Malley, autor al studiului.

Interesant este că, atunci când au transferat Treguri lipsite de genele SRC-3 într-un alt grup de șoareci cu cancer de sân și de prostată, au reușit să elimine cancerul și la acești subiecți.

Eliminarea definitivă a cancerului

Cercetătorii au observat că celulele T modificate au eliberat substanțe chimice care îndeplineau două funcții. Acestea au permis celulelor ucigașe naturale și celulelor T să atace direct tumora. De asemenea, substanțele chimice au împiedicat alte celule imunitare să susțină dezvoltarea cancerului și să blocheze activitatea anticancerigenă în timp ce tumorile sunt ucise.

Această dublă acțiune a Tregurilor lipsite de SRC elimină celulele canceroase existente și nu lasă loc reapariției lor în viitor, potrivit studiului.

În timpul experimentelor efectuate pe șoareci, cercetătorii nu au observat niciun efect secundar negativ.

Dacă va avea succes la oameni, o astfel de încercare ar putea duce la nașterea unei terapii revoluționare împotriva cancerului. Cercetătorii au încheiat deja o colaborare cu o companie biofarmaceutică – CoRegen – pentru o viitoare comercializare a metodei anticancerigene.

Vă mai recomandăm și: 

Medicamentele împotriva obezității ar putea deveni tratamente esențiale

Un studiu arată de ce oamenii nu reușesc să mențină un stil de viață sănătos

Cercetătorii au dezvoltat rinichiul artificial care testează toxicitatea medicamentelor

Inteligența Artificială detectează mai rapid celulele canceroase, arată un studiu

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase