Ultima SuperLună din 2023, numită și „Luna recoltei”, răsare pe cerul nopții vineri, 29 septembrie

29 09. 2023, 12:00

Ultima SuperLună din anul 2023 poate fi văzută pe cer în noaptea de vineri, 29 septembrie. Au avut loc patru SuperLuni consecutive anul acesta, una în iulie, două în august, iar acum ultima în septembrie.

SuperLunile sunt Luni Pline ce au loc atunci când Luna este aproape sau chiar la perigeu, punctul cel mai apropiat de Pământ de pe orbita selenară. La perigeul maxim, Luna se află la 363.396 kilometri depărtare de planeta noastră.

O SuperLună este o Lună Plină obișnuită, doar că este cu o treime mai luminoasă și arată cu 14% mai mare. Asta înseamnă că Luna pare mai strălucitoare pe cerul nopții, în special pentru observatorii cu experiență.

Ultima SuperLună din 2023 este numită și „Luna recoltei”

În astfel de cazuri, Luna răsare mai devreme așa că nu mai există o pauză atât de lungă între apusul Soarelui și apariția Lunii pe cer.

Ultima SuperLună din 2023 este numită și „Luna recoltei” în emisfera nordică pentru că are loc în aceeași perioadă cu echinocțiul din septembrie.

În vremurile în care oamenii își recoltau culturile manual, Luna reprezenta o sursă importantă de lumină după apusul Soarelui, fapt ce era de mare ajutor pentru recoltarea culturilor înainte de sosirea iernii.

SuperLuna este cel mai bine văzută atunci când…

Pentru cei care locuiesc în emisfera estică, cel mai bun prilej de observare va fi în seara zilei de vineri, imediat cum apare Luna pe cer.

SuperLuna este cel mai bine văzută atunci când este aproape de linia orizontului pe măsură ce răsare sau apune, pentru că pare mai mare din cauza unei iluzii optice (creierul nostru o compară cu alte puncte de reper).

Pe măsură ce întunericul pune stăpânire, Saturn și Jupiter ar trebuie să fie vizibile alături de SuperLună.

Cum să vezi spectacolul ceresc din seara zilei de vineri, 29 septembrie?

Așadar, dacă vrem să vedem spectacolul ceresc din seara zilei de vineri, 29 septembrie, ar trebuie să găsim un loc ferit de poluarea luminoasă din orașe, dar și fără prea mulți nori pe cer, asta dacă vremea ține cu noi.

Potrivit ScienceAlert, anul viitor vom vedea doar două SuperLuni, una în septembrie și una în octombrie. În concluzie, faceți tot posibilul să vedeți spectacolul din seara aceasta.

Vă mai recomandăm să citiți și:

China se gândește serios să construiască baze în peșterile de pe Lună

Forța misterioasă care creează apă pe Lună

Ziua, luna și anul în care asteroidul Bennu ar putea lovi Pământul cu forța a 22 de bombe atomice

Sonda Chandrayaan-3 a Indiei a detectat vibrații de la „un eveniment natural” pe Lună