Home » Știință » Forța misterioasă care creează apă pe Lună

Forța misterioasă care creează apă pe Lună

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.09.2023

Cercetătorii știu de ceva timp că există gheață pe Lună, însă mai puțin cert este de unde a apărut toată această gheață. Un nou studiu sugerează că electronii de la Pământ și Soare contribuie la formarea apei înghețate de pe suprafața selenară.

Acești electroni lovesc Luna pe măsură ce scapă și reintră în coada magnetică a Pământului, pe care planeta noastră o lasă în urma sa în spațiu.

În coada magnetică există plasma alcătuită din electroni și ioni, extrași din atmosfera planetei și radiație de la vântul solar. Oamenii de știință au analizat în trecut rolul cozii magnetice și magnetosferei în formarea de apă pe Lună. Magnetosfera este creată atunci când câmpul magnetic al Pământului respinge vântul solar, astfel fiind generate numeroase efecte.

Apa se formează chiar și atunci când suprafața este protejată

„Asta permite un laborator natural pentru studiul formării proceselor apei de pe suprafața selenară”, a spus cercetătorul Shuai Li de la Universitatea Hawai’i Mānoa.

„Atunci când Luna este în afara cozii magnetice, suprafața sa este bombardată cu vânt solar. La interior, nu există aproape deloc protoni de la vânt și formarea de apă era așteptată să scadă până aproape de zero”, a adăugat Shuai L.

Însă, analizele sugerează că nu este chiar așa. Studiile anterioare au indicat că ionii de hidrogen de la vântul solar generează apă pe Lună, dar se pare că apa se formează chiar și atunci când suprafața este protejată de vânturile solare, la interiorul cozii magnetice.

„În coada magnetică, există și alte procese de formare”

Și alte forțe sunt prezente aici, cred cercetătorii, mai precis electronii. Există posibilitatea ca electronii să reacționeze cu solul Lunii, astfel că sunt eliberate cantități blocate de hidrogen care apoi formează apă.

„În coada magnetică, există și alte procese de formare sau noi surse de apă ce nu sunt asociate în mod direct cu implantarea de protoni din vânt solar. În special, radiația de la electroni prezintă efecte similare cu protonii din vântul solar”, a mai precizat Li.

Apa de pe Lună fascinează oamenii de știință

Observațiile viitoare vor confirma dacă este așa sau nu, dar teoria este interesantă, fiind una dintre numeroasele analizate de cercetători pentru a încerca să înțeleagă cum apare apa pe Lună, potrivit ScienceAlert.

Apa de pe Lună fascinează oamenii de știință din mai multe motive. În primul rând, ne poate spune mai multe despre propriul nostru trecut, și este de asemenea esențială pentru misiunile de lungă durată de pe suprafața selenară.

Studiul a fost publicat în Nature Astronomy.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sursa unor vibrații misterioase de pe Lună, în sfârșit confirmată de cercetători

Sonda Chandrayaan-3 a Indiei a detectat vibrații de la „un eveniment natural” pe Lună

Primele descoperiri ale Indiei pe Lună! Temperatura incredibilă detectată de roverul Chandrayaan-3

O fotografie cu un crater de pe Lună, înconjurat de șosele și clădiri, publicată de Agenția Spațială Canadiană

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase