Sarcina produce modificări permanente în creierul femeilor

20 10. 2023, 13:00

Se pare că organismul viitoarelor mame se pregătește pentru rolul pe care îl vor avea pe viață cu multe săptămâni înainte de naștere.

Sarcina duce la o reconfigurare permanentă a neuronilor, potrivit ultimelor cercetări care oferă noi informații despre influența hormonilor asupra comportamentului gravidelor.

Cercetarea, efectuată pe șoareci, a dezvăluit că instinctele parentale ale acestora au fost declanșate de modificările din creier care apar ca răspuns la estrogen și progesteron, hormoni eliberați spre finalul sarcinii.

Studiul pe șoareci deschide dezbateri

Potrivit oamenilor de știință, este probabil ca modificări similare să apară și în creierul uman. Autorii studiului consideră că această lucrare ar putea deschide calea unei noi perspective cu privire  la comportamentul parental și la tulburările psihice postnatale.

„Știm că organismul femeii se schimbă în timpul sarcinii pentru a se pregăti pentru creșterea copiilor. Un exemplu este producția de lapte, care începe cu mult înainte de naștere. Cercetarea noastră arată că astfel de pregătiri au loc și în creier”, a explicat dr. Jonny Kohl, care a condus cercetarea la Institutul Francis Crick din Londra.

De altfel, constatările sunt în concordanță cu cercetările privind imagistica cerebrală la femei, care arată modificări ale volumului și activității creierului care durează mult timp după sarcină, notează The Guardian.

Șoarecii supuși studiului au suferit o schimbare dramatică de comportament: femelele virgine nu sunt deloc interesate de pui, iar mamele șoarecilor își petrec cea mai mare parte a timpului îngrijind puii. Anterior, se presupunea pe scară largă că acest comportament apare în timpul sau imediat după naștere (posibil declanșat de hormoni precum oxitocina). Cu toate acestea, cele mai recente cercetări plasează modificările într-un stadiu mai timpuriu și sugerează, de asemenea, că acestea pot fi permanente.

Creierul pregătește mama cu mult înainte să nască

Oamenii de știință au folosit dispozitive în miniatură, pe care le-au atașat capetelor șoarecilor pentru a înregistra activitatea unei populații de neuroni din hipotalamus (zonă care fusese deja legată de comportamentele parentale). Concret, înregistrările cerebrale au arătat că estrogenul a redus activitatea de bază a acestor neuroni, dar i-a făcut mai sensibili la semnalele primite. Progesteronul a efectuat reconfigurări, determinând formarea mai multor sinapse, astfel încât acești neuroni au fost conectați la alte părți ale creierului.

„Credem că aceste modificări, denumite adesea „creierul copilului”, determină o schimbare de prioritate: șoarecii virgini se concentrează pe împerechere, deci nu trebuie să răspundă la puii altor femele, în timp ce mamele trebuie să aibă un comportament parental robust pentru a asigura supraviețuirea puilor”, a mai explicat dr. Kohl.

Vă mai recomandăm să citiți și:

5 metode învechite de prevenire a sarcinii arată cât de mult a progresat contracepția

Fumatul în timpul sarcinii crește de trei ori riscul nașterii premature

Femeile expuse frecvent la produsele de curățenie au risc mai mare de cancer ovarian

Femeile sunt chirurgi mai buni decât bărbații, arată două mari studii