Home » Știință » Femeile expuse frecvent la produsele de curățenie au risc mai mare de cancer ovarian

Femeile expuse frecvent la produsele de curățenie au risc mai mare de cancer ovarian

Femeile expuse frecvent la produsele de curățenie au risc mai mare de cancer ovarian
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.09.2023

Femeile care sunt frecvent expuse la o gamă largă de substanțe chimice pot avea un risc mai ridicat să fie diagnosticate cu cancer ovarian sau alte tipuri de cancer, arată un studiu recent susținut de autoritățile din Statele Unite ale Americii.

Folosind datele colectate de către Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) o echipă de cercetători a analizat zeci de mii de informații și a identificat date care arată că femeile diagnosticate cu forme de cancer „ce au la bază hormonii” au fost expuse unor substanțe chimice regăsite frecvent în produsele de curățenie casnică, în ambalajele alimentare și în articolele de îngrijire corporală, potrivit The Guardian.

Anumite substanțe la care au fost expuse chiar au fost denumite „chimicale eterne” (Per- și Polyfluoroalkyl – PFAS), deoarece au o durată mare de viață în diferite medii.

Curățenia, boală grea

Important de menționat este faptul că studiul nu a identificat astfel de legături între diagnostic și expunerea la substanțe chimice în privința pacienților de sex masculin.

Cancerele „hormonale” sunt comune (cum ar fi cancerul ovarian), sunt dificil de tratat și implică cercetări aprofundate în privința cauzelor prezente în mediu, au punctat autorii cercetării.

„Oamenii ar trebui să aibă grijă la aceste aspecte, pentru că știm cât de expuși suntem la aceste substanțe chimice, dar avem și informații documentate în această privință. Aceste substanțe chimice pot crește riscul numeroaselor afecțiuni și pot modifica rânduirea noastră biologică… este important de știut acest lucru, pentru a preveni expunerea și pentru a reduce riscurile”, a spus Max Aung, profesor la USC Keck School of Medicine și unul dintre autorii studiului.

Aproape toți locuitorii din SUA au în sânge „chimicale eterne”

Totuși, este aproape imposibil să evităm expunerea la astfel de substanțe, pentru că acestea sunt omniprezente în aproape toate mediile în care trăiesc oamenii. Îngrijorător este faptul că aceste „chimicale eterne” rezistă mult timp în sol, în apă, în aer și în alimente, deci puțini oameni scapă de expunere. Se estimează că aproximativ 97% dintre americani au PFAS în sânge, arată un raport CDC.

Studiul a fost realizat prin analizarea datelor colectate de la peste 10.000 de oameni.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Pelinul dulce, planta venerată de chinezi de peste 2.000 de ani cu potențial anti-cancer

Risc tot mai crescut de cancer la oamenii sub 50 de ani

Premieră medicală: celule canceroase agresive au fost transformate în celule sănătoase

Un organ considerat inutil ar putea să ne protejeze împotriva cancerului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase