Inelele lui Saturn vor dispărea în 2025 din cauza unui fenomen cosmic

11 11. 2023, 10:00

This browser does not support the video element.

De când au fost descoperite de Galileo Galilei în 1610, inelele lui Saturn au captivat lumea cu frumusețea lor. Aceste inele, care au fost odată asemănate cu niște „urechi” de către pionierul astronomiei moderne, au fost pentru mult timp un simbol al uimirii și al admirației. Dar inelele lui Saturn vor dispărea. Iată de ce!

Un fenomen cosmic este pe cale să se petreacă, semnalând dispariția temporară a acestor inele iconice, prevăzută să aibă loc în 2025, conform Agenției Spațiale Europene.

Despre inelele lui Saturn, o amestecătură de șapte inele distincte, se crede că sunt resturi de la comete, asteroizi și luni sfâșiate de forța gravitațională colosală a planetei. Vârsta lor exactă rămâne subiect de dezbatere, studii recente sugerând o perioadă de aproximativ 400 de milioane de ani, considerabil mai tinere decât Saturn.

Inelele lui Saturn vor dispărea, însă doar pentru scurt timp

Cercetările științifice au arătat că inelele lui Saturn vor dispărea, acestea diminuându-se treptat, eliminând particule de gheață care intră în atmosfera lui Saturn. Până în 2025, o aliniere rară va face ca inelele să devină aproape invizibile de pe Pământ, pe măsură ce planeta se poziționează „pe o parte”, semănând cu provocarea de a observa marginea unei hârtii de la celălalt capăt al unui teren de fotbal.

Acest act de dispariție este trecător. Pe măsură ce Saturn își finalizează ciclul orbital de 29,5 ani, planeta se va înclina treptat, prezentând o imagine reînnoită a inelelor sale, atingând un apogeu în 2032. Această înclinare cerească promite, de asemenea, o vizibilitate îmbunătățită a lunilor lui Saturn, făcând din perioada de dinainte de 2025 un moment oportun pentru ca observatorii să prețuiască splendoarea inelelor.

Opoziția lui Saturn din 27 august 2023 a oferit o priveliște excepțională, pe măsură ce planeta își atingea poziția cea mai strălucitoare și cea mai proeminentă, un spectacol care nu a fost ratat de observatorii pasionați, scrie Interesting Engineering.

De ce vor dispărea inelele lui Saturn?

Astrofotografii și astronomii amatori sunt într-o cursă contra-cronometru de 18 luni care avertizează că inelele lui Saturn sunt pe punctul de a dispărea din vedere, din cauza înclinării orbitale a planetei. Deși inelele acoperă o suprafață echivalentă cu aproximativ 30 de Pământuri, ele sunt surprinzător de subțiri, cele mai multe părți având mai puțin de 100 de metri grosime.

În 2023, în opoziție, înclinarea inelelor este de aproximativ 9 grade, scăzând la zero până pe 23 martie 2025. Această vedere de pe margine apare periodic la intervale de 13,7 până la 15,7 ani, din cauza traversării planului inelelor de către Pământ. După 2025, evenimentele ulterioare vor vedea partea inferioară a inelelor reapărând, arătând în cele din urmă Polul Sud al planetei și inelele la o înclinare maximă în 2032.

Acest spectacol cosmic prezintă o oportunitate trecătoare, dar unică, pentru entuziaști de a surprinde o perspectivă diferită a sistemului lui Saturn. Schimbarea înclinării, deși temporară, oferă o șansă de a observa lunile lui Saturn care orbitează rapid, o priveliște care va rămâne fără egal pentru următorul deceniu și jumătate.

Importanța deosebită a inelelor planetare

Inelele lui Saturn sunt una dintre cele mai emblematice trăsături vizuale din sistemul nostru solar. Aceste inele constau din nenumărate particule, formate predominant din gheață, dar care conțin și urme de material stâncos și alte elemente. Ele variază în mărime de la bulgări la bolovani mari, orbitând planeta într-o formațiune plată, asemănătoare unui disc. Deși par solide de la distanță, ele cuprind numeroase particule individuale cu dimensiuni de la micrometri la câțiva metri.

Originea exactă a inelelor lui Saturn rămâne un subiect de cercetare științifică, dar se crede că acestea s-au format din diverse surse de-a lungul timpului. O teorie dominantă sugerează că inelele ar putea fi rămășițele unei luni sau ale altor corpuri cerești spulberate de impactul cometelor sau al asteroizilor sau sfâșiate de imensele forțe gravitaționale ale lui Saturn. O altă teorie propune că inelele ar putea fi un material antic care nu s-a unit niciodată în luni din cauza forțelor puternice de maree ale gigantului gazos.

Aceste inele au o importanță științifică imensă. Ele le oferă oamenilor de știință o fereastră unică pentru înțelegerea proceselor care guvernează formarea și evoluția corpurilor cerești. Studiul inelelor lui Saturn oferă perspective asupra dinamicii inelelor planetare, cum ar fi modul în care acestea se formează, evoluează și interacționează cu planeta și cu lunile sale. De asemenea, aruncă lumină asupra efectelor gravitaționale din cadrul unui sistem planetar. Nu în ultimul rând, ele ajută la înțelegerea condițiilor care duc la formarea sistemelor planetare în alte părți ale Universului.

Vă recomandăm să citiți și:

Prada va proiecta noile costume spațiale pentru astronauții NASA

Misiunea Psyche, lansată cu succes de la Centrul Spațial Kennedy al NASA

6 lucruri de știut despre misiunea Psyche, prima întâlnire a omenirii cu un asteroid metalic

Roverul Perseverance a surprins „un apus de Soare albastru” pe Marte