Oamenii de știință au observat, în premieră, un semnal de auroră, provenit de la Soare

23 11. 2023, 10:00

Oamenii de știință au observat un uimitor spectacol ,,asemănător cu o auroră” de unde radio, care amintește de aurora boreală de pe Pământ.

Spectacolul de lumini solare a avut loc la aproximativ 40.000 de kilometri deasupra unei pete solare. Astronomii de pe Pământ au detectat exploziile de unde radio în decursul unei săptămâni.

Oamenii de știință au mai detectat în trecut semnale radio asemănătoare unei aurore de la stele îndepărtate, dar aceasta este prima dată când au văzut un astfel de semnal de la Soare. Ei și-au publicat descoperirile în revista Nature Astronomy.

,,Acest lucru este destul de diferit de exploziile radio solare tipice, tranzitorii, care durează de obicei câteva minute sau ore”, a declarat autorul principal Sijie Yu, astronom la Centrul pentru Cercetare Solară-Terrestră al Institutului de Tehnologie din New Jersey (NJIT-CSTR).

,,Este o descoperire incitantă care are potențialul de a ne modifica înțelegerea proceselor magnetice stelare”.

Spectacolul a avut loc la 40.000 de kilometri, deasupra unei pete solare

Pe Pământ, aurorele sunt rezultatul resturilor solare energetice care trec prin atmosferă în apropierea polilor, unde câmpul magnetic protector este cel mai slab, și agită moleculele de oxigen și azot. Acest lucru face ca moleculele să elibereze energie sub formă de lumină, trasând perdele ondulate de culoare pe cer.

De obicei, resturile solare sunt aruncate departe de Soare atunci când câmpurile magnetice din jurul petelor solare se înnoadă înainte de a se rupe brusc.

Eliberarea de energie rezultată lansează explozii de radiații numite erupții solare și jeturi explozive de materie solară numite ejecții de masă coronală (CME).

Noi modalități de a studia activitatea Soarelui

Îndreptând un radiotelescop spre o pată solară de pe suprafața stelei noastre, cercetătorii au detectat o emisie asemănătoare cu o auroră deasupra acesteia, despre care ei cred că este rezultatul accelerării electronilor de la erupțiile solare de-a lungul liniilor puternice ale câmpului magnetic al petei solare, scrie LiveScience.

,,Cu toate acestea, spre deosebire de aurorele de pe Pământ, aceste emisii de aurore ale petelor solare apar la frecvențe cuprinse între sute de mii de kHz și aproximativ 1 milion de kHz – un rezultat direct al câmpului magnetic al petei solare care este de mii de ori mai puternic decât cel al Pământului”, a declarat Yu. Pentru comparație, o auroră tipică de pe Pământ emite lumină la frecvențe cuprinse între 100 și 500 kHz.

Cercetătorii spun că descoperirea lor a deschis noi modalități de a studia activitatea Soarelui și au început să cerceteze datele de arhivă pentru a găsi dovezi ascunse ale aurorelor solare din trecut.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Soarele nostru ar putea fi mult mai mic decât s-a crezut, au descoperit doi astronomi

Test de cultură generală. Care este cea mai apropiată planetă de Soare?

Roverul Perseverance a surprins „un apus de Soare albastru” pe Marte

Ar putea deveni Soarele o gaură neagră?