Home » Știință » Test de cultură generală. Care este cea mai apropiată planetă de Soare?

Test de cultură generală. Care este cea mai apropiată planetă de Soare?

Publicat: 27.09.2023

Marte este atât de departe de Soare încât este înghețată, Pământul se află la exact distanța potrivită pentru existența vieții, dar care este cea mai apropiată planetă de Soare?

Mercur este cea mai apropiată planetă de Soare și, de asemenea, cea mai mică planetă din Sistemul Solar. Planeta mică și plină de cratere nu are nicio lună și se învârte în jurul Soarelui mai repede decât orice altă planetă, de aceea romanii au numit-o după zeul lor mesager foarte rapid.

Mercur este a doua cea mai densă planetă, după Pământ, având un nucleu metalic imens, de aproximativ 3.600-3.800 de kilometri lățime, adică aproximativ 75% din diametrul planetei. În comparație, învelișul exterior al lui Mercur are o grosime de numai 500-600 km. Combinația dintre nucleul său masiv și compoziție, care include o abundență de elemente volatile, i-a lăsat nedumeriți pe oamenii de știință timp de ani întregi.

Mercur este cea mai apropiată planetă de Soare

Sumerienii știau despre Mercur cu cel puțin 5.000 de ani în urmă. Planeta a fost adesea asociată cu Nabu, zeul scrisului, potrivit unui site conectat la misiunea NASA MESSENGER (Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry and Ranging).

Mercur a primit, de asemenea, nume separate pentru apariția sa atât ca stea de dimineață, cât și ca stea de seară. Astronomii greci știau, totuși, că cele două nume se refereau la același corp ceresc, iar Heraclit, în jurul anului 500 î.Hr., credea în mod corect că atât Mercur, cât și Venus orbitează Soarele, nu Pământul, informează Space.com.

Deoarece planeta este atât de aproape de Soare, temperatura de suprafață a lui Mercur poate atinge 450 de grade Celsius. Cu toate acestea, deoarece această lume nu are o atmosferă reală pentru a capta căldura, noaptea temperaturile pot scădea până la -170 de grade Celsius, o variație de temperatură de peste 600 de grade Celsius, cea mai mare din sistemul nostru solar.

O planetă plină de cratere

Mercur este cea mai mică planetă din Sistemul Solar, aceasta este doar cu puțin mai mare decât Luna Pământului. Deoarece nu are o atmosferă semnificativă pentru a opri impacturile, planeta este plină de cratere.

Cu aproximativ 4 miliarde de ani în urmă, un asteroid de aproximativ 100 km lățime a lovit Mercur cu un impact egal cu 1 trilion de bombe de o megatonă, creând un crater de impact vast, de aproximativ 1.550 km lățime. Cunoscut sub numele de Bazinul Caloris, acest crater ar putea conține întregul stat Texas. Un alt impact mare poate să fi contribuit la crearea unei învârtiri ciudate a planetei, potrivit cercetărilor din 2011.

Vă recomandăm să citiți și:

India a scris istorie la preț de chilipir! Cât i-a costat pe indieni aselenizarea?

Test de cultură generală. Care este fusul orar folosit pe Lună?

Un fost astronaut NASA a descoperit „o minciună enormă” atunci când a privit Pământul din spațiu

Primele imagini făcute de sonda Chandrayaan-3 a Indiei după aselenizare

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase