Un studiu arată că oceanele lumii sunt pline cu „vase întunecate”

15 01. 2024, 17:00

Cercetătorii au expus o cantitate enormă de activități umane nesupravegheate anterior pe mare, folosind o combinație de imagini din satelit, date GPS ale navelor și Inteligență Artificială. Ce sunt „vasele întunecate”?

Conform detaliilor dintr-o nouă lucrare publicată în revista Nature de Global Fishing Watch, o organizație non-profit susținută de Google, cercetătorii au descoperit că un procentaj impresionant de 72-76% dintre navele de pescuit industriale ale lumii nu sunt urmărite public, aproape o treime din „activitatea de transport și de energie a navelor” fiind „lipsă din sistemele publice de urmărire”.

Hărțile rezultate sunt un indicator uimitor al numărului mare de bărci și de nave, adesea numite „vasele întunecate”, care trec literalmente neobservate de radar, și cum s-au schimbat activitățile lor pe mare în ultimii ani. Lucrarea este și o demonstrație excelentă a puterii algoritmilor de învățare profundă, care pot găsi modele eluzive, fie ele bune sau rele, în volume masive de date.

Ce arată datele din satelit despre vasele întunecate?

Înainte de aceste hărți recente, organizații precum Global Fishing Watch foloseau Sistemul de Identificare Automată (AIS) pentru a ține evidența acestor activități. Cu toate acestea, acest sistem are niște limite severe, și nu toate țările le cer navelor să-l utilizeze. De asemenea, sistemul poate fi oprit ușor pentru a evita detectarea.

Pentru a obține o imagine mai clară a situației la nivel global, cercetătorii au folosit Inteligența Artificială pentru a analiza 2.000 de terabytes de date din satelit de la constelația de sateliți Sentinel-1 a Agenției Spațiale Europene.

„Harta noastră din satelit a revelat densități ridicate ale activității navelor în zone mari ale oceanului care anterior nu prezentau practic nicio activitate în sistemele publice de urmărire”, se arată în lucrare. Cea mai mare parte a acestei activități se află în Asia de Sud, Asia de Sud-Est și pe coastele nordice și vestice ale Africii, menționează Futurism.

Creșterea traficului naval

Echipa a descoperit, de asemenea, că dezvoltarea energiei offshore a crescut semnificativ, numărul de turbine eoliene noi depășind numărul de structuri petroliere noi la sfârșitul anului 2020. Turbinele au reprezentat aproape jumătate din toate infrastructurile oceanice în 2021, în timp ce structurile petroliere au reprezentat 38%.

Cu toate acestea, structurile petroliere au dus la o creștere de cinci ori a traficului naval în comparație cu turbinele eoliene.

Datele noi disponibile public vin într-un moment în care activitatea maritimă se extinde cu rate alarmante și le-ar putea oferi factorilor de decizie o informație necesară pentru a aduce schimbări semnificative, mai ales în contextul unei crize climatice în creștere.

Pe măsură ce depindem tot mai mult de combustibilii fosili și epuizarea stocurilor de pește la nivel mondial continuă, este mai important ca oricând să obținem o imagine mai clară a tuturor activităților care până acum au fost „ascunse la vedere”.

Vă recomandăm să citiți și:

NASA a publicat imagini cu cele două roșii pierdute la bordul Stației Spațiale Internaționale

Telescopul Extrem de Mare al ESO, tot mai aproape de finalizare

Cercetătorii au creat substanța tare ca diamantul

De ce susțin unii fizicieni că forța centrifugă nu există?