Home » Știință » De ce susțin unii fizicieni că forța centrifugă nu există?

De ce susțin unii fizicieni că forța centrifugă nu există?

Publicat: 16.12.2023

Forța centrifugă este cu adevărat fascinantă. Într-o zi, ar putea fi folosită pentru a crea gravitație artificială la bordul stațiilor spațiale și ar putea să-i ferească pe astronauți de efectele ciudate ale microgravitației asupra corpului lor.

De asemenea, este responsabilă pentru faptul că Pământul se bombează în mijloc și, ca rezultat, pentru faptul că avem o greutate ceva mai mică la ecuator. Dar, așa cum va spune orice student la fizică, forța centrifugă nu există.

Ce înțelegem prin faptul că forța centrifugă nu există? Ei bine, imaginați-vă că vă aflați într-un carusel care se învârte, în ciuda faptului că simțiți că sunteți „împinși” în afară, nu există o forță externă care să ne împingă.

Ce înțelegem prin faptul că forța centrifugă nu există?

Ceea ce simțim de fapt este rezultatul propriei inerții, adică tendința obiectelor aflate în mișcare de a rămâne în mișcare într-o linie dreaptă la aceeași viteză, cu excepția cazului în care acționează o altă forță asupra lor.

O modalitate simplă de a vedea acest lucru intuitiv este prin rotirea unei bile într-un cadru circular, eliberarea ei rapidă și observarea direcției în care se deplasează, după cum este demonstrat și în acest videoclip.

Iată motivul pentru care forța centrifugă nu există!

Din perspectiva mișcării de rotație, forța centrifugă poate părea o forță reală, dar din afara acestei perspective este mai ușor de văzut ce se întâmplă cu adevărat, scrie IFLScience.

Pe măsură ce rotiți volanul mașinii, frecarea dintre roți și șosea creează o aparentă „forță centrifugă”, iar corpul, care se deplasează înainte într-o stare de inerție, continuă să încerce să se deplaseze înainte. Din interior, pare că sunteți împinși de o forță, dar de fapt doar urmați o cale dreaptă în timp ce mașina face un cerc mare.

Vă recomandăm să citiți și:

„O ceață extraterestră”, preparată în laborator, ne permite să vedem lumi îndepărtate

Loviturile cu capul în meciurile de fotbal, asociate cu declinul funcției cerebrale

Mister de 400 de ani, rezolvat! De ce aurul devine violet atunci când explodează?

Test de cultură generală. Cine a fost primul om de știință?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase