Home » Știință » Iată cum vă puteți păcăli creierul ca să scăpați de tinitus!

Iată cum vă puteți păcăli creierul ca să scăpați de tinitus!

Publicat: 21.01.2024

O echipă internațională de cercetare a arătat că impactul debilitant al acufenelor (tinitus, sau țiuitul urechilor) poate fi redus eficient în doar câteva săptămâni printr-un antrenament și terapie sonoră oferite printr-o aplicație de smartphone. Ce trebuie să faceți ca să scăpați de tinitus?

O echipă de la universități din Australia, Noua Zeelandă, Franța și Belgia și-a raportat descoperirile în revista Frontiers in Audiology and Otology.

Studiul oferă o speranță pentru milioanele de persoane afectate de acufene:

  • cărora li s-a spus că nu pot face nimic în legătură cu asta,
  • care se confruntă cu așteptare îndelungată pentru tratament, sau
  • care nu își permit costurile unui ajutor  specializat.

Studiul inițial a lucrat cu 30 de persoane suferinde, dintre care aproape două treimi au experimentat o „îmbunătățire semnificativă din punct de vedere clinic”. Echipa planifică acum studii clinice mai ample în Regatul Unit, în colaborare cu University College London Hospital.

Iată cum puteți să scăpați de tinitus!

Cum puteți să scăpați de tinitus? Aplicația în cauză, MindEar, este disponibilă pentru a fi încercată de către oricine pe propriul smartphone.

Acufenele sunt frecvente, afectând până la una dintre patru persoane. Tinitusul este în mare parte experimentat de adulții mai în vârstă, dar poate apărea și la copii. La unii oameni dispare fără intervenție. Pentru alții, poate schimba viața afectând auzul, starea de spirit, concentrarea, somnul și, în cazuri severe, cauzând anxietate sau depresie, subliniază EurekAlert.

„Aproximativ 1,5 milioane de persoane din Australia, 4 milioane din Regatul Unit și 20 de milioane din SUA au acufene severe”, spune dr. Fabrice Bardy, audiolog la Waipapa Taumata Rau/University of Auckland (Noua Zeelandă) și autor principal al lucrării. Dr. Bardy este și cofondator al MindEar, o companie înființată pentru a comercializa această tehnologie.

„Una dintre cele mai comune concepții greșite despre acufene este că nu poți face nimic în legătură cu asta; că trebuie să trăiești cu ele. Acest lucru pur și simplu nu este adevărat. Ajutorul profesional de la cei cu expertiză în sprijinul pentru acufene poate reduce frica și anxietatea asociate sunetului pe care îl experimentează pacienții”, spune el.

Terapia cognitiv-comportamentală este cunoscută în a-i ajuta pe oamenii cu acufene, dar necesită un psiholog format. Acest lucru este costisitor și adesea dificil de accesat”, spune Suzanne Purdy, profesoară de psihologie la Waipapa Taumata Rau/University of Auckland.

„MindEar folosește o combinație de terapie cognitiv-comportamentală, exerciții de conștientizare și relaxare, precum și terapie sonoră pentru a vă ajuta să antrenați reacția creierului astfel încât să puteți să scăpați de tinitus. Sunetul pe care îl percepeți dispare în fundal și este mult mai puțin deranjant”, spune ea.

În cât timp se văd rezultatele?

„În studiul nostru clinic, două treimi dintre utilizatorii chatbotului nostru au avut parte de îmbunătățiri după 16 săptămâni. Acest lucru s-a redus la doar 8 săptămâni atunci când pacienții au avut acces, în plus, la un psiholog online”, spune dr. Bardy.

Chiar înainte de a ne naște, creierul nostru învață să filtreze sunetele pe care le consideră irelevante, cum ar fi sunetul surprinzător de puternic al sângelui care trece pe lângă urechi. Pe măsură ce creștem, creierul nostru învață să filtreze și mai mult zgomotele de mediu, cum ar fi un drum aglomerat, un aparat de aer condiționat sau partenerii de somn.

Majoritatea alarmelor, cum ar fi cele din detectoarele de fum, ocolesc acest filtru și declanșează un sentiment de alertă pentru oameni, chiar dacă aceștia sunt adormiți. Acest lucru pregătește răspunsul de „luptă sau fugă” și este deosebit de puternic pentru sunetele pe care le asociem cu experiențe anterioare negative.

Spre deosebire de o alarmă, acufenele apar atunci când o persoană aude un sunet în cap sau urechi fără să existe o sursă externă de sunet sau un risc prezent în mediu și totuși mintea răspunde cu un răspuns similar de alertă.

Ce nu sunt acufenele și prin ce alte căi puteți să scăpați de tinitus?

Sunetul este perceput ca un zgomot neplăcut, iritant sau intruziv care nu poate fi oprit. Creierul se concentrează cu insistență asupra acestuia, antrenându-ne și mai mult mintea să-i acorde chiar și mai multă atenție, chiar dacă nu există niciun risc. MindEar își propune să-i ajute pe oameni să practice concentrarea printr-un program de antrenament, dotând mintea și corpul pentru a inhiba hormonii și răspunsurile de stres și, astfel, reducând concentrarea creierului asupra acufenelor.

Acufenele nu sunt o boală în sine, ci sunt de obicei un simptom al unei alte afecțiuni subiacente de sănătate, cum ar fi leziuni ale sistemului auditiv sau tensiuni care apar în cap și gât.

Nu există un tratament cunoscut pentru acufene, dar există strategii și tehnici de gestionare care îi ajută pe mulți suferinzi să găsească alinare. Cu dovezile din acest studiu, echipa MindEar este optimistă că există un instrument mai accesibil, rapid disponibil și eficient pentru mulți dintre cei afectați de acufene care încă așteaptă sprijin.

Vă recomandăm să citiți și:

A fost creată o nouă metodă de imprimare 3D în corpul uman

O Inteligență Artificială făcută din celule cerebrale umane a recunoscut vorbirea

Lumina solară simulată ar putea ameliora simptomele de Alzheimer

O pastilă anti-cancer a avut rezultate promițătoare într-un experiment pe oameni

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase