Home » Știință » Cea mai lentă stea neutronică i-a uimit pe astronomi

Cea mai lentă stea neutronică i-a uimit pe astronomi

Publicat: 10.06.2024

Oamenii de știință au descoperit o stea neutronică care se rotește foarte încet, spre deosebire de cele obișnuite, care se rotesc incredibil de repede și pot efectua o rotație în doar câteva secunde sau chiar fracțiuni de secundă.

Această stea neutronică nou descoperită i-a uimit pe cercetători prin faptul că emite semnale radio la un interval liniștit de 54 de minute, un fenomen care nu a mai fost observat până acum la cele peste 3.000 de stele neutronice cu emisie radio studiate până în prezent.

Condusă de Dr. Manisha Caleb de la Universitatea din Sydney și Dr. Emil Lenc de la CSIRO, agenția națională de știință din Australia, o echipă internațională de astronomi a descoperit această stea ciudată, punând la îndoială teoriile privind evoluția comportamentului stelelor neutronice.

Ben Stappers, profesor de astrofizică la Universitatea din Manchester, și-a exprimat uimirea față de această descoperire, subliniind implicațiile acesteia pentru împingerea limitelor cercetării astrofizice.

„În studiul stelelor neutronice care emit unde radio, suntem obișnuiți cu extremele, dar această descoperire a unei stele compacte care se rotește atât de încet și totuși emite unde radio a fost neașteptată”, a explicat el.

Strappers a adăugat că această descoperire arată că utilizarea radiotelescoapelor avansate pentru a explora mai departe în spațiu va scoate la iveală descoperiri neașteptate care ne vor face să regândim ceea ce știm.

Steaua neutronică emite semnale radio la un interval de 54 de minute

Atunci când stelele mari rămân fără combustibil, ele explodează într-un eveniment spectaculos numit supernovă. Ceea ce rămâne este o stea neutronică, incredibil de densă, cu o masă echivalentă cu cea a 1,4 sori strânși într-o sferă de doar 10 kilometri lățime.

Surprinzătorul semnal radio de la obiectul stelar, detectat de oamenii de știință, a parcurs o distanță uimitoare de aproximativ 16.000 de ani lumină pentru a ajunge pe Pământ.

Cu toate acestea, natura stelei neutronice nou descoperite rămâne un subiect de analiză intensă în rândul astronomilor. În timp ce emisia radio observată și schimbarea treptată a perioadei de rotație sugerează o origine de stea neutronică, cercetătorii nu au exclus posibilitatea ca aceasta să fie o pitică albă izolată cu un câmp magnetic extraordinar de puternic.

Cu toate acestea, absența altor pitice albe foarte magnetice din apropiere conferă credibilitate ipotezei stelei neutronice, scrie InterestingEngineering.

Un semnal radio surprinzător

Unul dintre cele mai intrigante aspecte ale descoperirii este observarea a trei stări de emisie distincte ale obiectului, fiecare cu proprietăți unice care sfidează modelele convenționale de pulsar.

Aceste stări de emisie fără precedent sugerează un mediu dinamic și puternic magnetizat în jurul stelei neutronice, punând la îndoială modelele existente ale mecanismelor de emisie ale pulsarilor.

Caleb a subliniat necesitatea de a invoca configurații de câmp magnetic, medii și instabilități mai complexe pentru a explica aceste observații, ceea ce înseamnă o schimbare de paradigmă în înțelegerea fizicii stelelor neutronice.

Descoperirea acestei stele neutronice cu rotație lentă nu numai că pune la îndoială teoriile consacrate ale evoluției stelare, dar promite, de asemenea, să ne aprofundeze înțelegerea celor mai misterioase obiecte din Univers.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Astronomy.

Vă recomandăm să mai citiți și:

A fost măsurată pentru prima oară viteza jeturilor unei stele neutronice

Oamenii de știință au surprins rafalele de vânt dintr-un sistem îndepărtat de stele neutronice

Astronomii au descoperit stele neutronice masive care au trăit și murit într-o clipită

Materia ejectată de stelele neutronice care se ciocnesc ar fi depășit viteza luminii

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase