Top 10 – Destinatii cosmice

Publicat: 08.07.2008
Initial, titlul acestui articol era Cerul unei nopti de vara. Suna poetic. Imi placea foarte mult. Dar, uitandu-ma din intamplare pe statisticile forumului de pe www.descopera.ro, am observat un lucru foarte interesant: cele mai citite articole, indiferent de sectiunea din care provin, sunt cele cu Top 10 in titlu. Lumea se da in vant dupa topuri – si imi plac si mie, de ce sa mint –, asa ca m-am gandit sa fac la randul meu un soi de clasament al obiectelor ceresti care vor putea fi privite de-a lungul celor doua luni de vara pe care le va acoperi acest numar al revistei. Marea problema este ca ordinea in care vor fi pozitionate astrele, nebuloasele, roiurile stelare si ce veti mai gasi prin top va fi aleatorie, pur subiectiva, urmand preferintele autorului. Asadar va ofer zece privelisti din cer, numai una si una, toate pregatite pentru Premiul cel Mare.

5. Carul Mic si Carul Mare

Popular numita Carul Mic, constelatia Ursa Minor se mandreste cu cea mai importanta stea de pe bolta cereasca de la miazanoapte: Steaua Polara. Chiar si in secolul 21, atunci cand li se strica GPS-ul, comandantii de nava ies pe punte sa se orienteze dupa astrul care indica nordul. Minunile ceresti le gasim insa in constelatia-sora, Ursa Major. Aici avem sapte obiecte Messier, printre care trei galaxii celebre: M81, M82 si M101 si o nebuloasa planetara extrem de frumoasa, Bufnita sau M97. Un singur lucru va poate nelinisti, totusi: indreptarea unei lunete spre steaua din capul oistei Carului Mare. Asta daca va amintiti ca o cheama… Alkaid.

4. Albireo

Daca privim stelele cum le priveau stramosii nostri nomazi, ca pe niste perle aruncate in cositele Reginei-Noapte, in constelatia Lebada, cu putina rabdare, putem gasi insusi diamantul Coroanei. Chiar in „ciocul“ Lebedei, pe linia ce uneste Deneb de Sadr si Eta Cigni, a patra stea este binara Albireo. Initial, s-a crezut ca aceasta nu constituie un sistem binar. S-a dovedit insa ulterior ca steaua mai stralucitoare are un companion care se afla atat de aproape de ea, ca nu poate fi distins cu telescoape obisnuite. In orice caz, daca vreti sa va uitati spre o stea, v-o recomand pe Beta Cigny – sau Albireo cum o stie toata lumea. Nu va veti dezlipi privirea de pe ocularul telescopului multa vreme.

3. Luna cu-al sau crater Platon

Daca exista pe cer un obiect spectaculos, care poate fi vazut de oricine, in orice anotimp, indiferent de turbulentele atmosferei, apoi acela trebuie sa fie Luna. La toate star-party-urile, daca aveti la indemana un telescop, il veti indrepta invariabil catre Luna, pentru a-i admira craterele. Este atat de simplu. „The next level“, insa, este sa cautati printre sutele de cratere unul special, pe care sa-l studiati si sa-l „luati acasa“. Va recomand craterul Platon. Daca iubiti astronomia, platonic, desigur, cu siguranta veti fi curiosi sa gasiti o harta a Lunii, iar mai apoi, prin telescop, celebrul crater.

2. M13

In noptile de vara, undeva deasupra capului, in constelatia Hercules, stelele se inghesuie mai ceva decat albinele in stup. Daca va aflati intr-un loc plin de stele, va puteti testa acuitatea vizuala incercand sa distingeti roiul globular M13 cu ochiul liber. Este la limita vizibilitatii. Printr-un telescop, veti fi uimiti de priveliste: sute de mii de stele se ingramadesc atrase parca de un magnet urias. Descoperit de Edmund Halley in urma cu aproape 300 de ani, roiul M13 merita studiat nopti la rand daca dispuneti de un telescop sau de o luneta cu diametrul de peste 100 mm.

1. Eclipsele din august

Desi am promis ca nu va exista un numar 1 sau un numar 10 in acest top, trebuie sa recunosc faptul ca, pentru un astronom amator sau pentru un privitor obisnuit al cerului, exista ceva ce le intrece pe toate. Dupa parerea mea, eclipsa totala de Soare este cel mai spectaculos fenomen natural, intrucat poate fi vazut direct cu ochiul liber, este extrem de rar si, nu in ultimul rand, poate fi experimentat cu toate simturile. Vom incerca sa aducem in paginile numarului nostru din septembrie imagini cu eclipsa din Siberia, unde ne vom aventura pe 1 august, pentru a asista la spectacolul umbrelor. Din Romania, aceasta eclipsa va fi una partiala. Pe 16 august, vom avea inca o eclipsa, de data asta de Luna, dar nu una totala, cum s-a intamplat in februarie, ci una partiala.

 

Citeste continuarea in pagina a 3a

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase