Home » Știință » Vanatorii de eclipse

Vanatorii de eclipse

Publicat: 31.07.2008
Un fenomen astronomic extrem de rar va avea loc maine, 1 august 2008, pe teritoriul Rusiei. Mai precis, o eclipsa totala de soare, ultima din viitorii noua ani, va putea fi observata din centrul si vestul Siberiei, locatie in care se afla deja si doi redactori Descopera, vanatorii de eclipse, Marc Ulieriu si Catalin Beldea. De ce este acest eveniment atat de important pentru astronomi si nu numai pentru ei, va invitam sa descoperiti in cele ce urmeaza.

Eclipsele de soare in istorie si mitologie

Eclipsele de soare au fost observate si notate amanuntit in arhive inca de acum 4000 de ani. Cele mai vechi mentiuni ale unor asemenea fenomene astrologice dateaza din China si Babilon, desi descoperiri recente arata ca in Egiptul antic, eclipsele de soare erau mentionate de peste 4 milenii si jumatate.

Astrologii chinezi detaliaza chiar un fenomen din urma cu peste 4000 de ani, mai exact la 22 octombrie 2134 i.H. Atunci, doi apropiati ai regelui, astrologii Hsi si Ho, au fost decapitati pentru ca nu au putut prevedea eclipsa solara si „nu au putut impiedica dragonul sa inghita Soarele”. In fapt, in China antica, eclipsele erau asociate cu lupta dintre fortele raului si cele ale binelui, iar pentru a da o mana de ajutor Soarelui, oamenii starneau un zgomot infernal batand tobele pe strazile oraselor si tragand mii de sageti aprinse catre ipoteticul dragon din inaltul cerului.

Nici in Mesopotamia, acolo unde prima mentiune a unei eclipse solare apare in orasul Ugarit, datata la 3 mai 1375 i.H, nu exista o parere mai buna despre misterioasele fenomene ceresti. Amenintati de zei, anticii mesopotamieni se intreceau in a aduce ofrande zeitatilor infuriate si incercau, atat cat le statea in putere, sa revizuiasca relatiile cu divinitatea. De altfel, acestia aveau sa noteze amanuntit fiecare „capriciu al zeilor”, in care ziua se transforma in noapte, alte doua mentiuni antice ale eclipselor fiind descoperite intre ruinele orasului Ninive. Prima facea trimitere catre o eclipsa din 31 1036 i.H., in timp ce cea mai recenta dateaza din 15 iunie 763 i.H.

Invatatii greci aduceau in urma cu peste 2000 de ani o contributie majora in astronomie, contributie care va influenta cercurile academice pana in timpul Renasterii. Astfel, Eratostene (276-194 i.H) estima cu o precizie uimitoare circumferinta Pamantului, calculand unghiul umbrelor din timpul unei eclipse. Aristarchus (320-250 i.H), un alt invatat elen, estima dimensiunile lunii si propunea primul sistem heliocentric din istorie. Un secol mai tarziu, Hipparchus (190-120 i.H) intocmea primul catalog stelar, si asta in timp ce Thales (624-547 i.H) reusise deja sa prevada eclipsa din anul 585 i.H., eclipsa care avea sa puna capat luptelor din lydieni si persi.

Si totusi, chiar daca astrologii antici incepeau sa desluseasca tainele eclipselor solare, pentru oamenii de rand acestea erau considerate adevarate apocalipse sau pedepse divine. In China, termenul pentru eclipsa este „chih”, care inseamna „a manca”, trimitere la dragonul care se hranea cu parti din Soare, mit ce s-a pastrat pana aproape de zilele noastre. De altfel, nu mai tarziu de secolul XIX, occidentalii asistau socati la manevrele unei nave de razboi chineze care tragea salva dupa salva in discul intunecat al Soarelui, in timpul unei eclipse. Pe acelasi fond, termenul eclipsa este originar din greaca veche si inseamna „abandon”. Dar nicaieri nu au existat ritualuri de impacare a zeilor asa cum au existat la amerindienii din America Centrala si cea de Sud. Astazi, au devenit celebre sacrificiile umane efectuate pe scara larga in cetatile aztece si incase pana la sosirea primilor europeni.

Ca o ultima mentiune, musulmanii, care se roaga de cinci ori pe zi, au o rugaciune speciala pe care o rostesc in timpul eclipselor de soare. Traditia, se pare, vine chiar de la profetul Mahomed, si are ca scop reamintirea maretiei si a intelepciunii Creatorului. Chiar si in credinta crestina, eclipsele sunt asociate cu inundatiile, cutremurele si molimele ce urmau sa ii loveasca pe cei pacatosi.

Eclipsele solare in cateva cuvinte

Pentru a face lumina in amalgamul de credinte si superstitii expus mai sus, trebuie mentionat ca o eclipsa de soare, desi foarte rara si, prin urmare, apreciata de astronomi, este un fenomen cat se poate de natural. O eclipsa de soare are loc in momentul in care Luna se interpune intre Pamant si astrul zilei, blocand lumina solara. Vazuta de pe Terra, suprafata Lunii pare, in acel moment, mai mare decat a Soarelui, iar daca discul acesteia il acopera in intregime pe cel solar, eclipsa este una totala.

O eclipsa de soare poate avea loc si in momentul in care Luna si Soarele sunt aliniate perfect, dar in care discul Lunii este, vizibil, mai mic decat cel solar. Un astfel de fenomen se numeste eclipsa anulara. De asemenea, un eveniment extrem de rar il constituie eclipsele hibride, acel fenomen in care o eclipsa este totala in anumite parti ale globului si anulara in altele.

Eclipsa din 1 august 2008

Eclipsa totala de soare care va fi vizibila din Siberia este cea de a doua si ultima eclipsa solara a anului 2008. Si daca prima a avut loc la 7 februarie si a fost o eclipsa anulara vizibila numai din Antarctica si din sudul Oceanului Pacific, aceasta din urma va putea fi urmarita de peste 1 miliard de oameni.

Momentul maxim al eclipsei siberiene va dura 2:27 de minute la Nizhnevartovsk, 2:20 de minute la Novosibirsk, acolo unde se afla si echipa Descopera, si 2:14 minute in Muntii Altai. Fenomenul va putea fi urmarit si din Romania, acolo unde se va manifesta sub forma unei eclipse partiale. Ea va putea fi vazuta, incepand cu ora 12:05, in nord-vestul tarii, in judetul Satu-Mare, pentru ca la 13:40, ultimele faze ale eclipsei sa fie vizibile in Dobrogea. Maximul eclipsei pe teritoriul tarii noastre va fi atins in jurul orei 13:00.

Urmatoarele eclipse totale de soare vor avea loc in anul 2017- in America de Nord, in 2026 – in Europa si in 2030 – in Rusia. In Romania, viitoare eclipsa solara va avea loc in anul 2081.

 

Click aici pentru a accesa un material video despre expeditia Descopera in Siberia

Click aici pentru a afla mai multe despre eclipse lunare

Mai multe informatii despre eclipsa din 1 august 2008 puteti afla si de pe http://blog.descopera.ro/

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase