Prima pagină Stiinta

Puterea obscura a numelui

Cecilia Stroe 03.15.2010 | ● Vizualizări: 4504
Puterea obscura a numelui     nume, simbol, simbolism, psihologie, semiotica, parinti, prejudecati, toleranta, etica, minoritati + zoom
Galerie foto (5)

Anul trecut, un grup de cercetatori de la Universitatea Oldenburg, condus de profesoara Astrid Kaiser, a trimis la 2.000 de cadre didactice de la o Grundschule (scoala elementara) germana, un chestionar anonim cu intrebari foarte directe cu privire la reactiile (atat personale, cat si didactice) provocate acestora de diferite nume de botez. Rezultatul a scos la lumina “un snobism jenant”. Adica numele traditionale (in Germania) de Jakob, Lucas, Simon, Maximilian, Alexander, Hannah, Sophie, Charlotte, Marie au fost asociate de marea majoritate a dascalilor interpelati figurii elevului bun, disciplinat si studios. Ca si cum Ion, Andrei sau Ana ar merita din oficiu o nota buna, in timp ce purtatorii unor nume mai putin comune, si de multe ori alese de parinti ca omagiu adus celebritatilor internationale, ar fi normal sa trezeasca la peste jumatate dintre invatatori o judecata negativa “din oficiu”.

Sarmanul Kevin

"Kevin nu este un nume: este un diagnostic", se spune ca ar fi raspuns (sub protectia anonimatului) unul dintre invatatorii germani la o intrebare a chestionarului menit a stabili daca exista intr-adevar nume de botez capabile sa genereze aprioric prejudecati. Mai exact, ce voia sa spuna dascalul era ca da, in prima zi de scoala, atunci cand deschide catalogul si da peste un Kevin, stie deja ca elevul respectiv va fi unul nedisciplinat si va avea rezultate proaste la invatatura. Iar invatatorul in cauza nu este nici pe departe un caz izolat: potrivit studiului realizat de cercetatorii de la Universitatea Oldenburg, in marea lor majoritate, dascalii pusi in fata unui nume iesit din comun au dat dovada de acelasi tip de prejudecata, generatoare fara doar si poate de discriminare.

Prin urmare, dupa cum s-a dovedit in cazul cadrelor didactice germane interpelate, Kevin este un soi de sinonim al elevului-problema, dar si Angelina, Chantal, Mandy, Maurice, Justin se pare ca risca sa se pricopseasca cu o nota proasta chiar inainte de a deschide gura.

Aceasta prejudecata este una cat se poate de ingrijoratoare, considera specialistii. E drept ca in lumea spectacolului, a celor faimosi, exista nume dintre cele mai bizare care nu i-au impiedicat pe purtatorii lor sa aiba succes si cel mai probabil nici n-o vor face de-acum inainte. Studiul german atinge insa un punct sensibil: din moment ce statisticile au dovedit ca cei care dau copiilor nume inspirate de celebritati sunt persoanele cu grad de instructie scazut si situatie economica precara, este clar ca discriminarea devine o chestiune de clasa sociala. Si in ultima instanta, o atitudine negativa a cadrelor didactice se rasfrange asupra rezultatelor la invatatura ale elevului discriminat. "Cred ca orizontul de asteptare se afla la baza tuturor rezultatelor. Dupa cum s-a demonstrat deja ca daca un antrenor nu crede in potentialul unui atlet, rezultatele acestuia nu sunt pe masura potentialului, consider si ca daca profesorii nu cred in potentialul elevilor si rezultatele acestora vor scadea", sustine Kaiser.

Asadar, riscul ca micutii Kevin si Angelina fie marcati pentru totdeauna de consecintele acestei prejudecati este unul ridicat si problema se pare ca nu este doar una germana. Studii similare realizate in Statele Unite au produs rezultate nu foarte diferite. De altfel, mai cred specialistii, acest snobism al numelor este o realitate in toate societatile cu grad ridicat de imigratie si foarte influentate de modelele mediatice.

Realitatea este ca, in prezent, in Statele Unite, potrivit unui articol aparut in luna februarie a acestui an in LiveScience, nu doar celebritatile dau progeniturilor lor nume neobisnuite. Fata de cum stateau lucrurile in urma cu cateva zeci de ani, parintii aleg de-acum nume tot mai putin comune pentru copii, ceea ce ar putea sugera - conform unor studii recente -, ca in societatea moderna a trecut vremea spiritului de turma si a obedientei si se pune tot mai mult accent pe individualism si unicitate.

Botezul narcisistilor

De exemplu, in anii '50, intr-o clasa de a I-a formata din 30 de elevi exista cel putin un baiat pe nume James (nume aflat in top in 1950), in vreme ce estimarile arata ca, in 2013, va fi nevoie de 6 clase pentru a gasi un singur Jacob, chiar daca acesta a fost cel mai popular nume de baiat in 2007, in Statele Unite.

Partea pozitiva a individualismului, considera Jean Twenge, de la San Diego State University, este faptul ca presupune mai putine prejudecati si o toleranta crescuta fata de grupurile minoritare; dar atentie, avertizeaza ea, daca acelasi individualism este dus prea departe, se transforma in narcisism.

Twenge, care este si autoarea lucrarilor "The Narcissism Epidemic: Living in the Age of Entitlement" (2009) si "Generation Me: Why Today's Young Americans Are More Confident, Assertive, Entitled - and More Miserable Than Ever Before" ( 2007), isi bazeaza consideratiile pe rezultatele unei analize asupra a 325 mil. de nume de copii inregistrate de Social Security Administration din 1880 pana in 2007. Potrivit acestora, parintii au fost tot mai putin inclinati sa aleaga nume obisnuite pentru odraslele lor pe masura trecerii timpului. De exemplu, intre 1880 si 1919, mai putini parinti au dat copiilor nume traditionale, desi din 1920 pana in 1940, John si Mary au fost folosite mai des ca inainte. Apoi, cand asa-numitii "baby boomers" au intrat in scena, o data cu ei au aparut si numele neobisnuite.

Dar daca toti copiii care se pricopsesc cu nume iesite din comun dezvolta automat si personalitati pe masura, nu se stie. "Ramane de vazut daca a avea un nume unic duce neaparat la narcisism pe parcursul vietii. Daca acest nume unic este parte a unei intregi filosofii parentale potrivit careia copilul este special si trebuie sa iasa in evidenta, iar conformismul este privit ca un lucru rau, atunci acest lucru ar putea duce la astfel de trasaturi de personalitate".

Importanta unui nume popular

Intr-un studiu din 2009, publicat in numarul din martie 2010 al "Social Science Quarterly", David Kalist si Daniel Lee, economisti la Shippensburg University din Pennsylvania, sustin ca adolescentii (baieti) cu nume "nepopulare" sunt si cei mai predispusi sa aibe pe parcursul vietii probleme cu justitia. Cercetatorii afirma nici mai mult nici mai putin decat ca Ernest-ii, Preston-ii si Tyrell-ii din America au in mod semnificativ mai multe "sanse" sa ajunga dupa gratii decat mai norocosii Michael si David.

De ce? Explicatia pe scurt ar fi aceea ca numele de botez joaca un rol determinant in modelarea felului in care ne raportam la noi insine si - mult mai important -, a felului in care suntem perceputi de ceilalti. O bogata literatura academica sta marturie.

  • In urma unui studiu din 1993, s-a descoperit ca majoritatea oamenilor ii percepe pe cei cu nume ortografiate neconventional ca fiind mult mai putin morali decat ceilalti, si cu sanse mici de a avea succes in viata;

  • Potrivit unei lucrari din 1998 a psihologilor de la Universitatea Michigan, "a purta un nume neobisnuit le provoaca celor din jur reactii nefavorabile, care in timp duc la evaluari nefavorabile ale propriei persoane";

  • O cercetare din 2001 a evidentiat o tendinta a oamenilor de a le evalua baietilor gradul de corectitudine si chiar masculinitatea in raport cu numele purtat;

  • Tot un economist, David Figlio de la Universitatea Florida, sustine intr-un studiu din 2007 ca baietii care poarta nume de fata sunt predispusi la a fi suspendati din scoala;

  • In noul lor studiu, Kalist si Lee citeaza cercetari anterioare conform carora numele de Allison este foarte frecvent dat de mame care au terminat cel putin liceul.

  • In medie, se pare, parintii mai putin "scoliti" ar fi si cei mai inclinati sa-si boteze copiii cu nume "nepopulare".

Ecuatia popularitatii

Dar cum definesti conceptul de "nepopular"? In cadrul studiului lor, Kalist si Lee au centralizat toate cele 15,012 de nume date baietilor nascuti intr-un stat american intre 1987 si 1991. Ei au dezvoltat apoi o ecuatie care a acordat celui mai popular nume al perioadei, si anume Michael, un punctaj de 100. Numele de David a primit 50 de puncte, in vreme ce Ernest, Preston, Tyrell, Kareem, Malcolm si Alec au primit fiecare cate un singur punct. Spre ghinionul lor intrucat conform teoriei lui Kalist si Lee, baietii cu punctajul cel mai scazut sunt si cei "predestinati" sa comita infractiuni.

Desigur, nu este numele cel care comite delictul, si nici felul in care oamenii reactioneaza la un nume nu este singurul factor implicat; mai degraba, au precizat cercetatorii, s-a observat ca baietii cu nume nepopulare sunt cel mai adesea crescuti in familii mono-parentale si cu un nivel economic scazut. Tot acestia par sa intampine si cele mai multe dificultati in a-si gasi o slujba (evident, din cauza acestui "stigmat" al numelui, cum altfel?!) si in ultima instanta, este cunoscut faptul ca somerii comit mai multe delicte decat cei cu un loc de munca stabil.

Potrivit datelor statistice, in Romania cele mai frecvente prenume date copiilor sunt inca Maria si Gheorghe, urmate de Elena, Ioan, Vasile, Constantin, Ana.

CITESTE SI: