Home » Știință » Viitorul ciocolatei a inceput la 3 august 2002

Viitorul ciocolatei a inceput la 3 august 2002

Publicat: 19.06.2007
In ultimele patru decenii, in ciuda fragilitatii biologice a arborelui omonim, productia mondiala de cacao s-a dublat. Asta nu i-a impiedicat, insa, pe marii fabricanti sa umble la procentele de unt pur de cacao din compozitia ciocolatei, inlocuind, intr-o masura sau alta, ingredientul de baza cu felurite alte grasimi vegetale.

Urmarea?
Un mare conflict iscat de o directiva mult prea permisiva a Uniunii Europene. Deocamdata, in razboiul ciocolatei, finalul este unul deschis.
Indubitabil, ciocolata a fost, este si va ramane un mare business, cu o cifra globala de afaceri de multe zeci de miliarde de dolari. Productia mon­dia­la a materiei prime (cacao) a crescut de la 1,5 milioane de tone pe an in 1960 la 3,5 milioane de tone pe an in prezent. Plantatiile de arbori de cacao sunt intalnite in Mexic si, prepon­derent, in emisfera sudica (America de Sud, Africa, Asia, Oceania), insa liderul mondial incontestabil ramane Coasta de Fildes, care exporta peste  1 milion de tone anual.  Randamentul plantatiilor este influentat de clima, de anumite insecte si, in special, de trei familii de ciuperci parazite (Phytophtora, Moniliophtora si Crinipellis perniciosa), a caror actiune combinata poate reduce productia cu pana la 80%. Crinipellis perniciosa aproape ca a distrus plan­tatiile din Brazilia, de pilda, unde acum se incearca crearea unor hibrizi noi, mai rezistenti. Pro­ble­ma este ca, pentru intretinerea cultu­rilor, fungicidele si pesticidele folosite ii costa pe plantatori cam jumatate din suma totala incasata pentru recolta, aceasta ramura agricola tinzand tot mai mult sa devina una nerentabila. Singurii care se bucura de ase­me­nea accidente biologice sunt brokerii de la bursele de materii prime, care pot jongla cu preturile, in conditiile in care, de teama unor invazii de Crini­pellis, tendinta este de a se asigura stocuri preventive tot mai insemnate. Pe fundalul acestor evenimente, marii producatori de ciocolata au cautat solutii pentru inlocuirea progre­siva a unor procente din continutul de cacao naturala din reteta ciocolatei. Atat pasta („un­tul“), cat si pudra de cacao au ince­put sa fie substi­tuite cu grasimi vegetale, in proportie de pana la 5% din totalul retetelor (adica un sfert din ceea ce reprezen­tau derivatele naturale din cacao), fapt ce a permis reducerea impor­tan­ta a pre­tului de cost, dar a atras si o initiativa contro­ver­sata a forurilor legiui­toare din Uniunea Europeana. La presiunile fabricantilor, acestea au emis Directiva 2000/36/CE din 23 iunie 2000, cu aplicabilitate din 3 august 2002, con­form careia „ciocola­ta“ se pot numi si produsele in care untul de cacao este inlocuit in propor­tie de o patrime cu grasimi vegetale autorizate (ulei de palmier, samburi de mango, kokum gurgi, karite s.a.). Asta in ciuda plangerilor nutritionistilor si biochi­mis­tilor, care avertizasera ca untul de cacao impiedica formarea colestero­lului, in timp ce substitutele sale o favorizeaza. Singura concesie facuta a fost obligativitatea ca publicul sa fie corect informat, pe fiecare eticheta aparand de-acum precizarea obliga­torie „Produsul contine si materii grase, pe langa unt de cacao“. In fata acestei abateri de la norma clasica, au protestat vehement si producatorii artizanali de ciocolata, care au sensi­bi­lizat oficialitatile din Italia si Spania, unde, o perioada, produsele realizate pe baza de materii grase au fost co­me­r­cializate sub denu­mi­rea de „inlocuitor de ciocolata“. Nu­mai ca forurile continentale au reactionat imediat si au condamnat autoritatile din cele doua tari prin Curtea Europeana de Justitie.

FACTS



Cioco traditionala vs. cioco sf

Chocolat. Top cinema

 

1. Forrest Gump, 1994, regia Robert Zemeckis. Cu Tom Hanks in rolul principal, filmul a castigat 6 premii Oscar (avand alte 7 nominalizari) si face o radiografie  tandru-nemiloasa a Americii ultimelor decenii. Motto-ul filmului: „Viata este ca o cutie cu bomboane de ciocolata…“. 

2. Chocolat, 2000, regia Lasse Hallström. Personajul lui Johnny Depp este un tigan ratacitor de care se indragosteste o cofetareasa (jucata de Juliette Binoche). Tanara raspunde so­cietatii care o uraste printr-o suita de creatii incredibile pe baza de unt de cacao. 

3. Charlie & The Choco Factory (lansare in iulie 2005), regia  Tim Burton. De aceasta data,  lui Johnny Depp ii va da replica Helenei Bonham-Carter, intr-o pelicula excen­trica despre calatoria unui baiat sarac spre inima unei fabrici de ciocolata. 

4. Ciocolata cu piper, 2003, productie Globo, Brazilia. Telenovela atipica, la limita parodiei, in care – pe fundalul unei drame clasice (sarmana fata frumoasa, abuzata si parasita) – se remarca, totusi, un interpret masculin, Murilo Benicio. 

5. Orange Angel Food Cake, 2004, „scenariul“ Paul Newman. Reteta propusa de marele actor in cadrul unei emisiuni cu Oprah Winfrey. Din distributie: 4 uncii de ciocolata neagra cu aroma de portocala, 12 oua, 1 ceasca de faina, 11/4 ceasca de zahar, 1/2 lingurita de sare, 1 lingura de suc de lamaie, 2 lingurite de esenta de vanilie, 1 lingura de razatura coaja de portocala…

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cum au ajuns câteva monede americane să valoreze 17 milioane de dolari?
Cum au ajuns câteva monede americane să valoreze 17 milioane de dolari?
Încă doi sateliți europeni Galileo au fost lansați pe orbita Pământului
Încă doi sateliți europeni Galileo au fost lansați pe orbita Pământului
Tradiții și ritualuri pentru a sărbători solstițiul de iarnă
Tradiții și ritualuri pentru a sărbători solstițiul de iarnă
Bursele sociale pentru studenți vor primi o suplimentare de 60 de milioane de euro
Bursele sociale pentru studenți vor primi o suplimentare de 60 de milioane de euro
O descoperire despre modul în care dinozaurii își creșteau puii schimbă tot ce știam până acum
O descoperire despre modul în care dinozaurii își creșteau puii schimbă tot ce știam până acum
ARCMEDIA, Romania’s largest publishing group, continues its efforts to implement an integrated development strategy
ARCMEDIA, Romania’s largest publishing group, continues its efforts to implement an integrated development strategy
„Apogeul extincției” este aproape: Pământul va pierde 3.000 de ghețari pe an
„Apogeul extincției” este aproape: Pământul va pierde 3.000 de ghețari pe an
Terra Amata, situl arheologic care spune povestea primilor ingineri ai Europei
Terra Amata, situl arheologic care spune povestea primilor ingineri ai Europei
ARCMEDIA, cel mai mare grup de publishing din România, fidel filosofiei de a consolida independența editorială și autonomia operațională, își continuă demersurile de  implementare a unei strategii integrate de dezvoltare
ARCMEDIA, cel mai mare grup de publishing din România, fidel filosofiei de a consolida independența editorială și autonomia ...
Puțini îi știu numele, dar invenția ei a schimbat viața a milioane de femei. Josephine Cochrane și prima mașină de spălat vase
Puțini îi știu numele, dar invenția ei a schimbat viața a milioane de femei. Josephine Cochrane și prima mașină de ...
Karen Wetterhahn și misterul genetic al otrăvirii cu mercur
Karen Wetterhahn și misterul genetic al otrăvirii cu mercur
(P) Unde ai parte de educație și distracție într-un singur loc?
(P) Unde ai parte de educație și distracție într-un singur loc?
(P) Mii de produse gândite pentru tine, mii de alegeri
(P) Mii de produse gândite pentru tine, mii de alegeri
Secretul succesului s-ar putea ascunde în creier, arată o nouă cercetare
Secretul succesului s-ar putea ascunde în creier, arată o nouă cercetare
Test de cultură generală. Cine au fost druizii?
Test de cultură generală. Cine au fost druizii?
Un astronom explică de ce crede că prima întâlnire cu extratereștrii nu va fi ca în filme
Un astronom explică de ce crede că prima întâlnire cu extratereștrii nu va fi ca în filme
Un monument preistoric unic a fost descoperit de arheologii din Franța
Un monument preistoric unic a fost descoperit de arheologii din Franța
De ce unii oameni sunt mai triști sau stresați de Crăciun?
De ce unii oameni sunt mai triști sau stresați de Crăciun?