Prima pagină Stiinta

2005 - 5 povestiri despre viitorul imediat

Cecilia Stroe 07.10.2007 | ● Vizualizări: 168
2005 5 povestiri despre viitorul imediat     2005 5 povestiri despre viitorul imediat + zoom
Galerie foto (1)

Cifra cinci este una magica. Ea este prezenta si in materialul de fata, semnat de Cecilia Stroe, dar nu pentru a gira un top, ci pentru a dezvalui cinci prioritati tehnologice ale anului 2005.

Cu viteza luminii
»Nimeni nu stie deocamdata ce sunt si de unde vin razele cosmice aflate printre nenumaratele particule subatomice care bombardeaza Pamantul si capabile sa atinga energii incredibile, de pana la 1020 electronvolti, dar anul acesta oamenii de stiinta spera sa le descifreze identitatea si provenienta. La finele lui 2005, cel mai mare detector de raze cosmice din lume, Observatorul Pierre Auger din Argentina, isi va face publice primele rezultate. Sursa razelor purtatoare de energii uriase ar putea fi una deja cunoscuta – exploziile razelor gama, despre care se spune ca produc gaurile negre –, dar aceste particule sunt atat de neobisnuite, incat astrofizicienii sunt tentati sa creada ca ar putea proveni dintr-o sursa mult mai spectaculoasa, ca de pilda din dislocarile spatiu-timp. Ar putea fi chiar un semn ca e ceva in neregula cu teoria relativitatii a lui Einstein sau ar putea fi fragmente din particule masive explodate, nascute la 10-35 secunde dupa nasterea timpului.

Punct final in dosarul poliomielitei?
»Pana la sfarsitul acestui an, ultimele exemplare de virus salbatic (prezent in natura) al poliomielitei ar trebui sa dispara. In intreaga istorie a omenirii, doar o singura boala a fost eradicata pana in prezent, iar aceea a fost variola. Daca in 1998 poliomielita afecta persoane din 125 de tari, la finele lui 2003, gratie unor ample campanii de imunizare duse de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), aceasta boala mai era endemica in doar sase: Nigeria, Niger, Egipt, India, Bangladesh si Afganistan. Singurul mod de eradicare a poliomielitei este vaccinarea tuturor celor expusi ei – strategie care a fost urmata o vreme in mod sustinut, cu efecte notabile, insa din cauza unor zvonuri potrivit carora programul ar face parte dintr-o conspiratie americana impotriva musulmanilor, in decembrie 2003 statul nigerian Kano a suspendat vaccinarile obligatorii.

Putin dupa aceea, aparitia unei noi epidemii s-a resimtit in 12 tari riverane, vulnerabile tocmai pentru ca se considerau deja in afara oricarui pericol si incepusera sa neglijeze vaccinarea nou-nascutilor. Desigur, acest focar poate fi controlat, dar OMS nu poate da asigurari ca se va intampla la fel si in cazul epidemiilor care vor urma, daca virusul salbatic nu va fi distrus anul acesta. In consecinta, comitetul de eradicare a maladiei a declansat o noua campanie de vaccinare in 23 de tari din Africa subsahariana, in Egipt si in alte zone afectate din Asia, operatiune care, daca va fi dusa la bun sfarsit, ar putea asigura victoria impotriva poliomielitei. In caz contrar, eradicarea maladiei paralizante va redeveni un vis indepartat: poliomielita va prolifera, zadarnicind 17 ani de cercetari si investitii de 3 miliarde de dolari.

Testele „acide“
»Interferenta ARN a fost proclamata drept cel mai important eveniment medical de la descoperirea antibioticului incoace. Anul acesta, oamenii de stiinta vor decide daca tehnica gratie careia ne-am putem reduce „la tacere“, dupa bunul plac, influenta genetica este chiar atat de importanta pe cat se credea. Daca testele clinice vor avea succes, ARN-ul va instaura o noua maniera de tratament al unei intregi serii de boli, de la cancer si afectiuni ale inimii, pana la infectii virale. Prima companie care a initiat testele clinice este Acuity Pharmaceuticals, cu sediul in Philadephia. Botezat Cand5, medicamentul pe baza de ARN fabricat de aceasta ar putea fi antidotul in cazul degenerarii maculare senile – o patologie provocata de procesul de imbatranire si cea mai comuna cauza a orbirii, consi­derata in clipa de fata incurabila. Alte terapii pe baza de ARN, aflate inca in faza de testare, vizeaza cancerul cervical, maladia lui Parkinson si colesterolul ridicat.Pastile rasiste
» In 2005, ar putea fi lansat si pri­mul medicament realizat special pentru un grup rasial. Se numeste BiDil, trateaza doar afectiuni ale inimii oamenilor de culoare si a fost patentat de curand de NitroMed, o companie farmaceutica din Lexington, Massachu­setts. Ultima testare, pe un esantion care a insumat mai bine de 1.000 de persoane, a aratat ca, in combinatie cu terapia standard pentru tratarea afectiunilor cardiace, BiDil reduce riscul de deces intr-un procent de 43%. Dincolo de implicatiile rasiale, care cel mai probabil vor produce „focuri de arti­ficii“ in cadrul dezba­terilor publice, multi se asteapta ca autoritatea ame­ri­cana de reglemen­tare in domeniu, Food & Drug Admi­nistration, sa aprobe medicamentul anul acesta.

FACTS


2005 in cifre
2 va fi numarul „taikonautilor“ pe care China ii va trimite in spatiu, intr-o lansare programata sa aiba loc in luna iunie. Este vorba de a doua aventura spatiala chineza, in cadrul careia astronautii intentioneaza sa orbiteze Pamantul de cinci ori.
20-30 este numarul asteriozilor „killer“ pe care navetele spatiale ii vor identifica anul acesta. Au fost astfel denumiti cei cu diametrul de peste 1 kilometru si care intersecteaza orbita Pamantului.
6.070 de kilometri patrati de teritoriu salbatic din Alaska vor fi alocati forajului, daca Senatul Statelor Unite va aproba explorarea in zona.
200.000 de dolari este suma pe care trebuie s-o platiti daca vreti sa va asigurati un loc intre cele 100 de persoane care vor zbura in spatiu la bordul lui Virgin Galactic. Compania si-a propus sa inceapa vanzarea biletelor anul acesta, desi primul zbor nu va avea loc mai devreme de 2007.
2 milioane de doze de vaccin pentru anihilarea gripei aviare la oameni vor fi produse la comanda guvernului american. Ar putea fi mare nevoie de ele anul acesta daca gripa mortala care circula in fermele de pasari din sud-estul Asiei va deveni endemica.
7,5 mii de miliarde se estimea­za a fi numarul mesajelor de tip spam care ne vor hartui calculatoarele anul acesta si ne vor bloca pe neasteptate casutele postale electronice.
250 mii de miliarde de calcule pe secunda este viteza pe care noul supercomputer IBM BlueGene/L, cel mai rapid din lume, ar putea s-o atinga in 2005.

Marele proces al celularului
» Desi sute de milioane de persoane folosesc telefoanele mobile fara vreo problema aparenta de sanatate, se ridica multe semne de intrebare legate de riscurile pe termen lung pe care le prezinta radiatiile electromagnetice generate de aceste aparate. Pana in prezent, studiile au fost neconcludente, chiar contradictorii, singurul lucru asupra caruia cercetatorii par a se fi pus de acord fiind acela ca trebuie sa afle mai multe in legatura cu subiectul in cauza. Una dintre cele mai ample investigatii epidemiologice menite sa descifreze efectul radiatiilor electromagnetice asupra sanatatii este un program numit Interphone, coordonat de OMS.

Rezultatele preliminare ale acestuia au fost facute publice anul trecut, ele sugerand o legatura intre folosirea telefoanelor mobile si neuromul acustic, o tumoare rara a nervului dintre ureche si creier. Esantionul pe care a fost facut studiul a inclus doar 250 de persoane afectate de neurom, dar anul acesta echipa de cercetatori de la Interphone spera sa faca publice rezultate mult mai concludente, pe baza unei versiuni imbunatatite a studiului, care va implica peste 1.000 de subiecti. Tot in decursul acestui an, vor fi finalizate alte 20 de proiecte de cercetare in domeniu, dezvoltate de Departamentul de Sanatate al Marii Britanii. In plus, va debuta un studiu pe termen lung, care-si propune sa analizeze starea de sanatate a peste 250.000 de utilizatori de telefoane mobile; concluziile acestui studiu nu sunt insa asteptate mai devreme de 2020.

Tag-uri: 2005 | viitor | previziuni