Home » Stiinta » Gastronomie martiana

Gastronomie martiana

Autor: Cecilia Stroe 09.06.2006
Astronautii, niste gurmanzi? Asa se pare, ne sugereaza Cecilia Stroe. Ca sa le puna la punct meniul pentru urmatoarele misiuni pe Marte, Agentia Spatiala Europeana l-a angajat pe Alain Ducasse, un bucatar sef care detine aproape tot atatea stele Michelin cate numara sistemul nostru solar.

Ingredientele
Orez, ceapa, rosii, soia, cartofi, salata, spanac, faina, spirulina

Folosind doar noua ingrediente, alese pe spranceana in functie de caracteristicile lor nutritionale, maestrii bucatari francezi de la Alain Ducasse Formation (scoala de gastronomie desemnata de Agentia Spatiala Europeana sa conceapa felurile de mancare pentru Statia Spatiala Internationala) au pus la punct 11 retete rafinate si apetisante, care pot fi preparate si servite pe baza martiana. 

O misiune pe Marte dureaza cel putin 24 de luni, iar ideea pe care se merge este ca proviziile ce trebuie transportate de pe Pamant cu cat sunt mai putine, cu atat este mai bine. Ca atare, obiectivul bucatarilor a fost acela de a selecta legumele ce pot fi cultivate in spatiu si preparate rapid, cu un numar restrans de ustensile. Dintre acestea, spirulina, o alga verzui-albastruie, reprezinta un new entry chiar si pentru sofisticatii bucatari francezi si a fost aleasa pentru concentratia ei deosebit de ridicata de proteine, calciu, carbohidrati si vitamine.

Pregatirea
O cale de a simula conditia de microgravitatie este sa tii niste oameni permanent in pat timp de luni de zile, intr-o pozitie inclinata la 6 grade si cu capul mai jos decat picioarele. Dupa cum a explicat Christophe Lasseur, coordonatorul programului Life Support pentru Agentia Spatiala Europeana (ESA), pe parcursul acestor luni subiectii nu pot sta in sezut si nu se pot misca dupa bunul plac, din cauza mediului foarte restrictiv. Faptul ca oamenii de stiinta testeaza voluntari in conditii extreme, asemanatoare celor la care sunt supusi astronautii, a reprezentat ocazia ideala si pentru maestrii bucatari de a-si testa noile retete. Si, deloc surprinzator, feedback-ul de la acesti „cobai“ atat de odihniti a fost unul pozitiv. „Rezultatele preliminare au demonstrat ca oamenii sunt incantati de retete: ingredientele sunt proaspete si reprezinta ceva aparte“, a comentat Lasseur.

Metoda
In scurta vreme, astronautii care vor ajunge pe Marte vor semana cu niste fermieri. Oxigenul, mancarea si apa vor fi produse loco, pentru ca, daca exploratorii si-ar lua atatea alimente de pe Pamant cat sa manance pe saturate, racheta nu s-ar mai ridica niciodata de la sol. Potrivit calculelor ESA, daca echipajul isi va cultiva hrana necesara in proportie de 40%, atunci si problema apei si a oxigenului va fi rezolvata. Adica plantele vor produce oxigen prin fotosinteza si apa prin transpiratie. Acum, ca au scapat de grija meniului, urmatorul pas al cercetatorilor de la ESA este sa puna la punct instrumentele necesare cultivarii unui petic de gradina cu legume in conditiile aspre de pe Planeta Rosie. Legumele vor fi plantate in sere, insa oamenii de stiinta nu s-au pus de acord deocamdata daca lumina trebuie sa fie artificiala sau naturala.

Servirea
Cu siguranta, in prezent, mancarea astronautilor nu mai are nimic in comun cu sosul de mere cu care s-a „delectat“ John Glenn in 1962. De altfel, parerea unanima este ca hrana pe care primii astronauti au luat-o cu ei in spatiu era emblematica pentru curajul acestora: deloc apetisanta, dificil de preparat si dificil de inghitit, avand in vedere ca, in absenta gravitatiei, mancatul nu este deloc atat de simplu pe cat pare. „In spatiu, totul este grozav in afara de mancare“, ar fi declarat un astronaut francez, primul care a strambat din nas in fata meniului galactic. Pana cand astronautii vor dispune de ingrediente proaspete, pe care sa si le gateasca singuri, tot ce mananca ei vine de pe Pamant, dar fata de primele misiuni, repertoriul culinar este mai variat si poate fi impartit pe categorii: mancare rehidratabila (apa scoasa este reincorporata in produs, care, altfel, este dur si necomestibil), unde sunt incluse supele, ingredientele pentru micul dejun si antreurile (precum cocktailul de creveti), mancarea termostabilizata (adica tratata prin caldura pentru distrugerea enzimelor si a microorganismelor), cea semiumeda (fructe si carne deshidratata), naturala (nuci si biscuiti) si carnea iradiata, care este gatita, ambalata si sterilizata prin expunerea la radiatii ionizante, pentru a fi stabilizata la temperatura ambientului.

Cele mai noi articole
UE vrea să coopereze cu alianţa „Cinci Ochi” pentru accesarea comunicaţiilor criptate
UE vrea să coopereze cu alianţa „Cinci Ochi” pentru accesarea comunicaţiilor criptate
Fabrici Apple și Foxconn vor fi mutate în Vietnam
Fabrici Apple și Foxconn vor fi mutate în Vietnam
Cum arăta prima Dacia 1100 scoasă pe linia de producţie a uzinei de la Mioveni
Cum arăta prima Dacia 1100 scoasă pe linia de producţie a uzinei de la Mioveni
Muntele Rushmore și moștenirea spirituală a amerindienilor
Muntele Rushmore și moștenirea spirituală a amerindienilor
Descoperire neașteptată pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko
Descoperire neașteptată pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko
Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice
Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice
De ce unele persoane infectate cu COVID-19 infectează un număr mai mare de oameni față de medie? Cercetătorii cred că au răspunsul
De ce unele persoane infectate cu COVID-19 infectează un număr mai mare de oameni față de medie? Cercetătorii cred că ...
Cercetătorii pot calcula cât de ”cuantic” este un obiect studiat
Cercetătorii pot calcula cât de ”cuantic” este un obiect studiat
Armata SUA investește în tehnologii care pot descifra gândurile soldaților
Armata SUA investește în tehnologii care pot descifra gândurile soldaților
Activitățile obișnuite joacă un rol important în starea noastră de bine
Activitățile obișnuite joacă un rol important în starea noastră de bine
Compania Modena a depus documentele pentru aprobarea utilizării de urgență de către FDA în SUA
Compania Modena a depus documentele pentru aprobarea utilizării de urgență de către FDA în SUA
O femeie din Singapore a născut un bebeluş cu anticorpi împotriva noului coronavirus
O femeie din Singapore a născut un bebeluş cu anticorpi împotriva noului coronavirus
Marea Britanie a stabilit data de când sunt interzise echipamentele 5G produse de Huawei
Marea Britanie a stabilit data de când sunt interzise echipamentele 5G produse de Huawei
Institutul Cantacuzino a lansat un supliment antioxidant și de stimulare a imunității
Institutul Cantacuzino a lansat un supliment antioxidant și de stimulare a imunității
5 lucruri pe care trebuie să le știi despre Renault Captur, candidat la Mașina Anului 2021 în România
5 lucruri pe care trebuie să le știi despre Renault Captur, candidat la Mașina Anului 2021 în România
O plantă cu flori, populară în medicina tradițională chineză, a evoluat să rămână ascunsă de oameni
O plantă cu flori, populară în medicina tradițională chineză, a evoluat să rămână ascunsă de oameni
Trei moduri prin care putem să fim mai fericiți
Trei moduri prin care putem să fim mai fericiți
Monolitul misterios descoperit în deșertul american a dispărut fără urmă. Ce au spus autoritățile locale
Monolitul misterios descoperit în deșertul american a dispărut fără urmă. Ce au spus autoritățile locale