Home » D:News » Simti ca-ti pierzi mintile? Scrie ceva!

Simti ca-ti pierzi mintile? Scrie ceva!

Simti ca-ti pierzi mintile? Scrie ceva!
Publicat: 17.02.2009
A scrie proza, poeme si cantece, indiferent de calitatea lor, este un exercitiu benefic pentru sanatatea mintala a oricui.

A “pune pe hartie” ceea ce iti trece prin minte ajuta creierul sa controleze haosul emotional si reduce sentimentele de anxietate, teama si tristete. Dr. Matthew Lieberman, cercetator la Universitatea din California, explica fenomenul prin faptul ca actiunea de a scrie inhiba regiunile cerebrale asociate cu emotiile si le stimuleaza pe cele implicate in controlul rational al comportamentului. Cercetatorul a scanat creierele a 30 de subiecti in timp ce acestia descriau (in scris) o serie de imagini care ii impresionasera neplacut. Scanarea a aratat ca scrisul reducea activitatea la nivelul amigdalei – o regiune a creierului asociata cu teama si alte emotii –, marind, in schimb, activitatea la nivelul cortexului prefrontal – partea asociata cu gandirea rationala. Descrierea trairilor cu ajutorul scrisului a fost utila si in cazul unor pacienti ce sufereau de arahnofobie (teama maladiva de paianjeni): psihoterapia a dat rezultate mai bune in cazul celor care au scris despre ceea ce simteau.

Dupa opinia dr. Lieberman, cel mai adesea oamenii nu constientizeaza acest efect al scrisului asupra echilibrului psihic, dar multi beneficiaza inconstient de pe urma fenomenului, atunci cand tin un jurnal sau scriu versuri, indiferent cat de proaste ar fi acestea. Cu o conditie: sa incerce sa scrie cat mai detasat, deoarece, daca descrierea este foarte vie si dramatica, ea i-ar putea face pe cei implicati sa-si retraiasca trauma. Dr. Lieberman a descoperit si ca a scrie de mana e mai benefic decat a scrie la masina ori la computer, iar descoperirile sale se potrivesc de altfel, cu ceea ce se stia de multa vreme, empiric, despre puterea terapeutica a scrisului.

Sursa: Telegraph Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase