Home » Timp Liber » Luminile Marfa, codul Morse al luminii – Smart Nation

Luminile Marfa, codul Morse al luminii – Smart Nation

Luminile Marfa, codul Morse al luminii – Smart Nation
Publicat: 12.08.2013
Scris de Smart Nation
Uite lumina! Nu e lumina…
 
Desi umanitatea a facut progrese uimitoare in domeniul stiintei, inca exista secrete nedescifrate ale naturii. Unul dintre acestea este fenomenul luminilor Marfa – aparitia misterioasa a unor sfere luminoase in zona desertica din afara orasului Marfa, localizat in vestul Texasului. Martorii le descriu ca fiind asemanatoare unor mingi de baschet de culori variabile care plutesc, se rotesc, se divid si chiar se contopesc la loc. Luminile sunt imprevizibile, fiind vazute in orice conditii meteo, de 10-15 ori pe an.
 
Luminile Marfa au fost mentionate prima data in 1883, cand un fermier a observat niste ciudate palpairi intr-o seara, in apropiere de Mitchell Flat. Omul a presupus ca acestea provin de la focurile de tabara ale apasilor, dar investigatiile au infirmat ipoteza. Ulterior, s-a crezut ca acestea sunt stele cazatoare, prezente extraterestre, fantomele haituite ale conquistadorilor spanioli sau gaze luminoase. In opinia academicienilor, luminile Marfa ar putea fi o iluzie optica de tip miraj sau Fata Morgana ce apare atunci cand un strat de aer cald se asaza deasupra unui strat de aer mai rece. Potrivit lui James Bunnell, fost inginer aerospatial, luminile Marfa ar putea fi generate de o activitate geologica producatoare de electricitate,insa totul ramane deocamdata la nivel de speculatie.
 
Inceputuri misterioase
 
Probabil ca la fel de enigmatice ca luminile Marfa au fost la inceput si fulgerul sau curcubeul, alte fenomene care ne fac sa atintim ochii spre cer. Dar stiinta le-a explicat, iar misterul a disparut treptat. O alta fascinatie a fost si este in continuare aurora boreala care, dincolo de calmul sugerat de perdelele multicolore de lumina aparute pe cer, este rezultatul ciocnirii dintre milioane de particule incarcate electric si gazele din inaltul atmosferei.
 
 
Citeste si Creiere de roboti (1)
 
 
Tehnologii cu radacini in natura
 
Fenomenele naturale nu sunt doar prilej de emis ipoteze legate de lumea extraterestra, dar si o susa de inspiratie pentru inventii inedite, cum ar fi LASER-ul, fratele artificial al fulgerului. Tot din natura provin si tehnologiile noi de manipulare a culorii si luminii in materiale. Astfel, penajul de paun sau aripile fluturilor au inspirat inventarea vopselurilor fotocromice care isi schimba culoarea in functie de lumina solara.
 
In ceea ce ne priveste, ne-ar placea sa vedem pe piata vopseaua de par care isi schimba culoarea la lumina soarelui, fardurile care te ajuta sa iti transformi machiajul de zi in machiaj de noapte, peretii iridescenti sau hainele care, o data cu lasarea serii, isi schimba culoarea de la una pala la una tare, cu accente metalice, special pentru iesirile in oras.
 
Tu ce elemente din natura crezi ca ar putea deveni surse de inspiratie pentru noi tehnologii?
 
 
 
 
Smart Nation este platforma unde tehnologia va inspira pe voi toti. Sa va imaginati, sa inovati, sa creati!
 
Intra pe SmartNation.ro daca vrei sa fii informat in legatura cu noile gadget-uri, dar si pentru a putea afla cum functioneaza, ce fac si cum iti pot imbunatati viata de zi cu zi. 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase