Home » Timp Liber » Tehnologia care va schimba fabricarea calculatoarelor – Smart Nation

Tehnologia care va schimba fabricarea calculatoarelor – Smart Nation

Tehnologia care va schimba fabricarea calculatoarelor – Smart Nation
Publicat: 27.09.2013
Scris de Smart Nation
Noile modele ar putea functiona cu lumina in loc de electricitate
 
Companiile care produc calculatoare s-au declarat mereu interesate de protectia mediului si de economisirea energiei. Acum, o noua descoperire arata ca noile calculatoare ar putea functiona cu lumina in loc de curent electric.
 
Un studiu recent, realizat de specialisti de la Institutul de Tehnologie Massachusetts, de la Universitatea Columbia si de la Centrul de Cercetare Watson al IBM, arata ca acest lucru este posibil datorita celui mai rezistent material din lume, grafenul.
 
Acest material poate fi folosit in chip-urile calculatoarelor si va folosi lumina, pe care o va transforma in energie electrica.
 
Astfel, se va reduce consumul de electricitate, iar calculatoarele vor degaja mai putina caldura. De asemenea, aceste micro chip-uri vor fi mai rapide si mult mai ieftin de produs, scrie Mashable.
 
Grafenul este de mult timp in atentia producatorilor de tehnologie. In februarie, Uniunea Europeana a oferit Nokia 1,35 miliarde de dolari, pentru a dezvolta proiecte cu acest material uimitor.
 
Grafenul, care consta in foi de carbon de grosimea unui singur atom, aranjate hexagonal, este de 300 de ori mai rezistent ca otelul. De asemenea, este foarte usor, flexibil si un conductor ideal de electricitate.
 
La calculatoare, grafenul va fi folosit pentru a transforma semnalele optice in semnale electrice. El va fi integrat in chip-urile optice de ultima generatie ale aparatelor.
 
In anul 2010, Andre Geim si Konstantin Novoselov, de la Universitatea din Manchester, au castigat premiul Nobel pentru fizica. Ei au demonstrat cum poate fi folosit acest material transparent si dur pentru a realiza panouri solare si ecrane tactile.
 
 
 
Smart Nation este platforma unde tehnologia va inspira pe voi toti. Sa va imaginati, sa inovati, sa creati!
 
Intra pe SmartNation.ro daca vrei sa fii informat in legatura cu noile gadget-uri, dar si pentru a putea afla cum functioneaza, ce fac si cum iti pot imbunatati viata de zi cu zi. 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase