Home » Timp Liber » Ultima carte pe care am citit-o: Masurarea Lumii

Ultima carte pe care am citit-o: Masurarea Lumii

Ultima carte pe care am citit-o: Masurarea Lumii
Publicat: 17.12.2007
Nu sunt eu un cititor tocmai fanatic si cu siguranta am unele lacune literare de neiertat. Cu toate acestea, chiar nu ma asteptam ca la aproape 28 de ani sa mai am revelatii beletristice. Si nu orice fel de revelatie, ci una dintr-aceea majora, de genul, wow!, asta este unul dintre cele mai bune romane pe care le-am citit in viata mea si l-as lua cu siguranta cu mine printre cele trei lucruri din fumata poveste cu insula pustie.

Pe de alta parte, Daniel Kehlmann este un scriitor tanar, iar Die Vermessung der Welt este un roman care a aparut de abia acum doi ani (iar in Romania a fost tradus de numai cateva luni); prin urmare, sa-mi fie scuzata revelatia. Si exaltarea.
Asadar, in Masurarea lumii, neamtul Kehlmann pune fata in fata destinele a doi compatrioti de-ai sai extrem de diferiti unul de celalalt, dar la fel de celebri – matematicianul Carl Friedrich Gauss si exploratorul Alexander von Humboldt. Intreaga lor viata, cei doi au avut acelasi scop – sa cuprinda si sa masoare lumea, dar au urmat cai distincte. Gauss nu s-a clintit in viata lui din Göttingen-ul de bastina, dar a zguduit din tatani matematica, astronomia, statistica si optica prin formulele geniale pe care le-a descoperit. Baronul von Humboldt a realizat una dintre cele mai mari si mai importante expeditii din secolul al XVIII-lea, strabatand jungla si stepele din America de Sud, navigand pe fluviul Orinoco, gustand otravuri, tarandu-se prin grote, escaladand vulcani si munti, supravietuind canibalilor, descoperind sute de specii necunoscute de plante si animale.
Modul in care Kehlmann descrie aceste personalitati deosebite este absolut savuros si, in ciuda faptului ca aventurile celor doi au dimensiuni epopeice, iar trimiterile, simbolurile si aluziile pe care scriitorul german le insereaza in fiecare pagina ar umple o biblioteca, romanul curge, curge, curge, alert si necontenit, fara nici o burtica, fara nici o floricica, deci cu precizie nemteasca, pentru a folosi o expresie comuna. Nu ar mai fi nimic de spus decat ca, daca nu cititi Masurarea lumii, pierdeti unul dintre cele mai bune romane scrise vreodata.

Masurarea lumii
Daniel Kehlmann
Editura Humanitas, 22 lei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase