Prima pagină Timp Liber

Ne logodim cu un inel de iarba

Lucian Vasilescu 04.14.2008 | ● Vizualizări: 105
Ultimele obiecte pe care le-am citit: o scorbura si-o lingura     Emil Brumaru, carte, targ, aniversare + zoom
Galerie foto (1)

Emil Brumaru este, in egala masura, un personaj fabulos si o personalitate poetica fascinanta. Pare ca el a umplut de continut conceptul, altfel searbad, de biobibliografie. Daca „amintirile ar vorbi“, atunci cartile lui n-ar mai avea nevoie decat de o dactilografa si s-ar scrie singure.

Ultimele obiecte pe care le-am citit: o scorbura si-o lingura

Eu ma consider un om de doua ori norocos: o data pentru ca l-am citit pe Brumaru si, inca o data si mai mult, pentru ca l-am cunoscut. Anul acesta, implineste 69 de ani, varsta care, dintre toate, i se potriveste cel mai bine. Pentru a celebra perpetuu aceasta minunata potrivire – Brumaru/69 –, probabil ca Maestrul va continua numaratoarea cu 69 plus unu, plus doi si asa mai departe.
Iasi, 2008, Targul de Carte Librex. Intra in scena un alt Emil. Il cheama Stratan, este un medic de prestigiu in Iasi si a infiintat, cu vreo doi ani in urma, o editura – EIS ART – specializata in carte bibliofila. La Librex-ul de anul acesta, Emil – editorul – Stratan a lansat o carte-obiect a lui Emil – poetul – Brumaru. E o scorbura de lemn in care odihnesc, imprimate pe hartie produsa manual de un mester ungur, poeme de Brumaru, laolalta cu serigrafii ale plasticienilor Constantin Baciu si Zamfira Barzu. Lucrarea celor doi Emil se numeste Ne logodim cu un inel din iarba... Cum serigrafiile nu pot fi povestite, iata un segment de poem: „In palmele lui Dumnezeu si-n ale tale.../ Mi-e sufletul, fiti amandoi blanzi gazdnici,/ Nu-mi stergeti, lenes, fluturii obraznici/ De prafuri, c-or sa cada, moi paftale,/ In ierburi, mai ingaduiti-mi roua/ Coapta in zori, nu-i dati cu bobarnacul/ In ras si-n nepasari, precum la fleacul/ Unei omizi, unui gandac, dansa mi-e leacul/ Ce-l sorb... si nu-mi calcati vraisti de-arome/ Ce pentru voi le-am ars ca-ntr-o catuie/ In dup-amiaza-mi vietii amaruie,/ Plina de spaime-n colturi cu fantome./ Acopere-ma, Doamne,-n curcubeul/ Tau cald... Iubito,-ajuta-mi sa-mi duc greul...“ Bun... Ca si cum n-ar fi fost de ajuns, Brumaru & Stratan au comis-o inca o data: au invelit o lingura de argint intr-un poem. L-am citit si pe acela.

Ne logodim cu un inel din iarba...
Emil Brumaru
Editura EIS ART, Iasi