Home » Timp Liber » Alegerea noastra: SONY VAIO VGN-TZ31XN

Alegerea noastra: SONY VAIO VGN-TZ31XN

Publicat: 09.07.2008
Nu inteleg din ce ratiuni oamenii de marketing de la VAIO aleg asemenea denumiri pentru produsele lor. Din capul locului, trebuie spus ca VGN-TZ31XN seamana mai mult cu numele unei galaxii (urmariti cu atentie rubrica noastra de Astronomie, daca nu ma credeti), decat cu acela al unui notebook si iti ia cel putin doua zile pentru a-l invata pe de rost.

Si cum una dintre trasaturile specifice rasei noastre este (si) capacitatea (mai discutabila) de a ne lauda, sa ne imaginam situatia in care ne-am intalni cu niste prieteni ca sa dam o bere rece dupa ce am achizitionat o astfel de bijuterie. Cel mai probabil, daca amicii nostri ar fi niste Homo sapiens normali (stiti voi, genul cu 2 picioare, 2 maini, 2 ochi, nas si urechi – toate la locul lor), in momentul cand le-am dezvalui cu entuziasm marea veste: „Baaah! Mi-am luat un VGN-TZ31XN!“, s-ar uita chioras la noi si ar incepe, din politete, sa se joace cu paiul in suc si sa invarta nervos ciucureii de la fata de masa, in timp ce ar da mecanic din cap. Fireste, daca le-am spune ca respectivul TZ este si VAIO, ar avea macar garantia ca ne-am pricopsit cu un produs de calitate, desi nu ar intelege mai multe decat inainte.

Exista, totusi, o mica exceptie (ca intotdeauna). Daca avem macar un prieten connaisseur, cu adevarat pasionat de notebookuri, acesta fie se va ineca brusc cu sucul (nu stiu de ce ii tot spun suc, din moment ce mai devreme invitasem gasca la o bere), fie va lesina instant. Asta pentru ca a spune „Mi-am luat un VGN-TZ31XN!“ in lumea iubitorilor de computere echivaleaza cu a declara „Mi-am luat un Lamborghini Gallardo LP560-4!“ in lumea iubitorilor de masini. (Initial, voiam sa spun „un Maybach“, dar mi-am dat seama ca, din cauza unui personaj comic-sinistru, ilustra marca de lux germana este pervertita in imaginarul colectiv romanesc.) Am avut un SONY VAIO VGN-TZ31XN in teste vreme de o saptamana, cat timp am fost plecat in California, la conferintele Research@Intel Day. As exprima tot acest review intr-un singur cuvant: „Wow!“, pentru ca acest notebook este partenerul ideal al oricarui individ care are nevoie de mobilitate, dar care doreste sa poarte in permanenta cu el un sistem cel putin la fel de puternic precum clasicul desktop PC.

Mic si compact, TZ31XN are un ecran de 11,1 inci, cantareste numai 1,19 kilograme si detine un hard-disk ultrasuficient: 120 GB. Procesorul Intel Core 2 Duo la 1,2 GHz si placa grafica Intel® Graphics Media Accelerator 950 (cu o memorie de 256 MB), plus memoria DDR2 SDRAM (1x2048MB) la 533 MHz pun in valoare displayul X-black LCD cu tehnologie LED, pe care Windows Vista Business (cu care vine preinstalat) se vede si se misca surprinzator de bine. Se mai lauda si cu un cititor de amprente, cu o multime de porturi intre care doua USB-uri si cu un cititor multicard, avand integrate BlueTooth si unitate optica DVD/RW. Designul este simplu si elegant: se spune ca tastele au forma (si produc sunetul si senzatia la atingere a) pietricelelor din nihon teien (gradinile traditionale japoneze). Marele impediment al lui VGN-TZ31XN este pretul. Care e atat de mare, ca-mi este si frica sa-l scriu aici. (Pentru a va face o idee, ganditi-va la analogia cu Maybach si Lamborghini.)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase