Home » Timp Liber » Ravelstein

Ravelstein

Ravelstein
Publicat: 10.03.2009
„Nu poti renunta cu usurinta la un om ca Ravelstein, nu-l poti ceda mortii.” Romanul unei prietenii stranii (dar oare exista regulamente pentru prietenie?), “Ravelstein” este, in acelasi timp, o carte-omagiu si un necrolog bizar de comic, lipsit de gravitate si regret.

Autor: Saul Bellow
Editura: Polirom

Mai mult, este cartea unui singur personaj, o celebritate intelectuala nonconformista, profesor arogant, invaziv si risipitor. Saul Bellow nu ascunde faptul ca sub pielea textuala a lui Abe Ravelstein se ascunde prietenul sau, Allan Bloom, care l-a rugat sa scrie, sa il scrie.
Desi pare mai curind nesuferit, egoist si rautacios, portretul lui Ravelstein este scris indeajuns de subtil incit sa stirneasca induiosare si amuzament. Romanul aduce in discutie atit probleme de filosofie politica (in felul exploziv al profesorului), cit si reflectii asupra vietii si mortii, a mortilor vii (cei care traiesc in minte, amintiri si in scris), asupra batrinetii si bolii. Ramine totusi o carte senina, insufletita de figura hiperbolica a lui Abe, dar si de cea a sotiei lui Chick, Rosamund. Intre excesul nesabuit si „delicatetea feciorelnica”, Saul Bellow a scris un roman inteligent si sensibil.

Citeste continuarea pe bookblog.ro
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase