Home » Timp Liber » Indignare

Indignare

Indignare
Publicat: 13.07.2009
Moartea inseamna totul! Pentru cei care au citit "Povestea lui Orisicine", cartea despre care va vorbesc acum este o variatiune pe aceeasi tema, moartea, ca si cum cuvintul final din poveste avea nevoie de o adaugire. "Indignare" se numeste aceasta completare. Iar daca raceala si eleganta confesiunii din "Povestea lui Orisicine" ilustreaza ideea ca moartea da sens vietii, Indignare vine cu patima si naivitatea tineretii: moartea este o nedreptate, o gluma a istoriei lipsita de sens.

Autor: Philip Roth
Editura: Polirom

Cartea este istoria scurtei vieti a unui baiat evreu dintr-o familie cinstita, respectabila, copilul model, care vrea sa le faca pe toate cum se cuvine pina cind, exasperat de brusca insistenta a tatalui de a-l proteja, pleaca de-acasa si incepe o viata de colegiu din care nu lipsesc gafele lui de rationalist cuminte. Povestea vine de nicaieri, de dupa moarte, iar naratorul, cu ai sai vesnici 19 ani (virsta la care a murit) scrie:
“Nu esti prizonierul propriei vieti doar atunci cind o traiesti, ci continui sa ramii cu ea pe cap si dupa ce ai pierit. Sau, zic eu iarasi, poate ca asa-i cazul meu, doar al meu. De unde sa fi stiut? Si ar fi fost oare moartea mai putin infricosatoare daca as fi stiut ca nu e doar un neant nesfirsit, ci e formata din memoria ce mediteaza eoni in sir la ea insasi?(…) De unde sa stiu ca nu numai ca n-o sa am parte de lipsa amintirilor, ci si ca prezenta amintirilor o sa insemne totul? ”

Citeste continuarea pe bookblog.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase